Navštívte našu predajňu v Bratislave od 10:30 do 19:00 na Račianskej 31
Doprava zadarmo už od 40 €
Tvoj košík 0.00 €

    Produkty

    Nenašla sa žiadna zhoda

Kategórie

Nenašla sa žiadna zhoda

Značky

Nenašla sa žiadna zhoda

Recepty z jesennej záhrady: tekvica hokkaido a jablká
19.09.2016 Dĺžka čítania: 1 min. Recepty Polievky Zdravé dezerty

Recepty z jesennej záhrady: tekvica hokkaido a jablká

Dôležitosť sezónneho stravovania je nesporná. Jeseň ponúka viaceré plodiny, ktoré sa dajú využiť pri tvorbe jednoduchých, zdravých a praktických receptov. Obľúbené tekvice hokkaido, jablká a hrušky, cukety alebo koreňová zelenina môže byť v kuchyni využitá na prípravu mnohých chutných receptov. Okrem chuti sú plné vitamínov a ďalších živín, ktoré podporujú organizmus a zdravie. Vyskúšajte chutné jesenné recepty.

Polievka z tekvice hokkaido

Tekvica hokkaido je mimoriadne obľúbeným druhom tekvice. Má jemnú krémovú chuťvysoký obsah vitamínov, horčíka, fosforu a draslíka. Ako každá zelenina oranžovej farby obsahuje aj betakarotén. Vďaka tomu, že sa môže konzumovať so šupkou, má vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index.


Potrebujete

  • 1 tekvica hokkaido,
  • voda,
  • vegeta,
  • soľ,
  • čierne korenie,
  • kurkuma,
  • cesnak,
  • tuk podľa chuti (olivový olej, maslo alebo prepustené maslo ghí),
  • tekvicové semienka.

Postup

Tekvicu poriadne očistite a umyte. Nemusíte ju lúpať, šupka pri varení zmäkne. Rozkrojte na polovicu, vyberte dužinu a semienka a zvyšok nakrájajte na malé kúsky. Vložte do stredne veľkého hrnca a zalejte studenou vodou. Uveďte do varu, potom plameň stiahnite a na miernom ohni varte asi polhodinu. Odstavte, nechajte vychladnúť a ponorným mixérom rozmixujte dohladka. Vlejte naspäť do hrnca, osoľte, okoreňte, pridajte vegetu, štipku kurkumy a znova uveďte do varu. Pridajte pretlačený cesnak a 1 – 2 PL oleja alebo masla a odstavte. Na panvici nasucho opražte tekvicové semienka a posypte nimi hotovú polievku. Tip: môžete podávať s opraženým chlebom alebo s čerstvým pečivom. Dobrú chuť!

Chrumkavý jablkový koláč inak


Jablkový koláč je obľúbená jesenná klasika, ktorá však obsahuje bielu múku, cukor a často i stužený tuk. Skúste túto zdravšiu obmenu a využite sezónu jesenných jabĺk, ktoré sú plné vitamínov, vlákniny a chuti. Špaldová múka a krupica znížia glykemický index použitého ovocia.

Potrebujete

  • 2 šálky polohrubej celozrnnej špaldovej múky,
  • 2 šálky špaldovej krupice,
  • 1 šálku trstinového cukru + 2 PL na ochutenie jabĺk,
  • 1 PDP,
  • 1 kg jabĺk,
  • 250 g kvalitného čerstvého masla,
  • škoricu a 2 PL trstinového cukru a
  • 2 PL citrónovej šťavy na ochutenie jabĺk.

Postup

Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte. Rukami z nich vytlačte šťavu a preložte ich do väčšej misy. Ochuťte 2 PL cukru, škoricou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Dôkladne premiešajte. Rúru zapnite na 180 °C. V osobitnej miske zmiešajte suché prísady (múka, krupica, cukor a PDP). Plech dôkladne vymastite maslom a na spodok rozsypte tretinu pripravenej suchej zmesi. Na ňu rukami navrstvite polovicu pripravených jabĺk. Na tie zase nasypte druhú tretinu pripravenej suchej zmesi. Nasleduje druhá polovica jabĺk. Nakoniec na vrch rozsypte poslednú tretinu pripravenej suchej zmesi. Maslo nakrájajte na asi 3 mm hrubé plátky a poukladajte ich na vrch koláča. Pečte v rozohriatej rúre asi 40 – 45 minút dozlatista. Po upečení vyberte, zakryte čistou utierkou a nechajte vychladnúť. Koláč je najlepší po niekoľkých hodinách, keď sa všetky prísady spoja. Tip: Podávajte s bielym jogurtom na raňajky alebo ako dezert. Výborný je aj teplý s vanilkovým pudingom. Dobrú chuť!

zdravá strava zdravý jablkový koláč polievka z hokkaido recepty jeseň

Napísal

Trenujeme.sk

19.09.2016

Najnovšie články

Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Potrebné

Štatistiky

Marketing

Potrebné
Potrebné súbory cookie pomáhajú vytvárať použiteľné webové stránky tak, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia stránky a prístup k chráneným oblastiam webových stránok. Webové stránky nemôžu riadne fungovať bez týchto súborov cookies.
Štatistiky
Štatistické súbory cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby pochopili, ako komunikovať s návštevníkmi webových stránok prostredníctvom zberu a hlásenia informácií anonymne.
Marketing
Marketingové súbory cookies sa používajú na sledovanie návštevníkov na webových stránkach. Zámerom je zobrazovať reklamy, ktoré sú relevantné a pútavé pre jednotlivých užívateľov, a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré môžu byť použité webovými stránkami, aby zefektívnili užívateľovu skúsenosť.

Zákon hovorí, že môžeme ukladať súbory cookie na vašom zariadení, ak sú nevyhnutné pre prevádzku týchto stránok. Pri všetkých ostatných typoch súborov cookie potrebujeme váš súhlas.

Táto stránka používa rôzne typy cookies. Niektoré cookies sú tu umiestnené službami tretích strán, ktoré sa objavujú na našich stránkach.

Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.

Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Zásadách ochrany osobných údajov.