Dôležitosť sezónneho stravovania je nesporná. Jeseň ponúka viaceré plodiny, ktoré sa dajú využiť pri tvorbe jednoduchých, zdravých a praktických receptov. Obľúbené tekvice hokkaido, jablká a hrušky, cukety alebo koreňová zelenina môže byť v kuchyni využitá na prípravu mnohých chutných receptov. Okrem chuti sú plné vitamínov a ďalších živín, ktoré podporujú organizmus a zdravie. Vyskúšajte chutné jesenné recepty.
Polievka z tekvice hokkaido
Tekvica hokkaido je mimoriadne obľúbeným druhom tekvice. Má
jemnú krémovú chuť a
vysoký obsah vitamínov, horčíka, fosforu a draslíka. Ako každá zelenina oranžovej farby obsahuje aj
betakarotén. Vďaka tomu, že sa môže konzumovať so šupkou, má
vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index.
Potrebujete
- 1 tekvica hokkaido,
- voda,
- vegeta,
- soľ,
- čierne korenie,
- kurkuma,
- cesnak,
- tuk podľa chuti (olivový olej, maslo alebo prepustené maslo ghí),
- tekvicové semienka.
Postup
Tekvicu poriadne
očistite a umyte. Nemusíte ju lúpať, šupka pri varení zmäkne. Rozkrojte na polovicu, vyberte dužinu a semienka a zvyšok
nakrájajte na malé kúsky. Vložte do stredne veľkého hrnca a zalejte studenou vodou. Uveďte do varu, potom plameň stiahnite a na miernom ohni
varte asi polhodinu.
Odstavte, nechajte vychladnúť a ponorným mixérom rozmixujte dohladka. Vlejte naspäť do hrnca, osoľte, okoreňte, pridajte vegetu, štipku kurkumy a znova uveďte do varu. Pridajte pretlačený cesnak a 1 – 2 PL oleja alebo masla a odstavte. Na panvici nasucho opražte
tekvicové semienka a posypte nimi hotovú polievku.
Tip: môžete podávať
s opraženým chlebom alebo s čerstvým pečivom. Dobrú chuť!
Chrumkavý jablkový koláč inak
Jablkový koláč je obľúbená jesenná klasika, ktorá však obsahuje bielu múku, cukor a často i stužený tuk. Skúste túto zdravšiu obmenu a využite sezónu jesenných jabĺk, ktoré sú
plné vitamínov, vlákniny a chuti. Špaldová múka a krupica znížia glykemický index použitého ovocia.
Potrebujete
- 2 šálky polohrubej celozrnnej špaldovej múky,
- 2 šálky špaldovej krupice,
- 1 šálku trstinového cukru + 2 PL na ochutenie jabĺk,
- 1 PDP,
- 1 kg jabĺk,
- 250 g kvalitného čerstvého masla,
- škoricu a 2 PL trstinového cukru a
- 2 PL citrónovej šťavy na ochutenie jabĺk.
Postup
Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a
nastrúhajte. Rukami z nich vytlačte šťavu a preložte ich do väčšej misy. Ochuťte 2 PL cukru, škoricou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Dôkladne premiešajte. Rúru zapnite na 180 °C.
V osobitnej miske
zmiešajte suché prísady (múka, krupica, cukor a PDP). Plech dôkladne vymastite maslom a na spodok rozsypte tretinu pripravenej suchej zmesi. Na ňu rukami navrstvite polovicu pripravených
jabĺk. Na tie zase nasypte druhú tretinu pripravenej suchej zmesi. Nasleduje druhá polovica jabĺk. Nakoniec na vrch rozsypte poslednú tretinu pripravenej suchej zmesi.
Maslo nakrájajte na asi 3 mm hrubé plátky a poukladajte ich na vrch koláča.
Pečte v rozohriatej rúre asi 40 – 45 minút dozlatista. Po upečení vyberte, zakryte čistou utierkou a nechajte vychladnúť. Koláč je
najlepší po niekoľkých hodinách, keď sa všetky prísady spoja.
Tip: Podávajte s bielym jogurtom na raňajky alebo ako dezert. Výborný je aj teplý s vanilkovým pudingom. Dobrú chuť!