Tradičné vianočné recepty sú síce veľmi chutné, no často aj vysoko kalorické a nie príliš zdravé. Ak sa tento rok chcete vyhnúť vianočným kilám navyše, môžete vyskúšať recepty na vianočné pečenie a varenie, na ktorých si pochutíte bez výčitiek. Prinášame vám 3 recepty na hlavné chody a 3 vianočné dezerty, ktoré na sviatočnom stole nesmú chýbať.
Zapečený losos s pomarančom
Ryby k Vianociam neodmysliteľne patria. Ak upustíte od tradičného kapra a rozhodnete sa pre lososa, môžete si pripraviť chutnú a zdravú štedrovečernú večeru. Už možno tušíte, prečo vám odporúčame práve túto rybu: obsahuje Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, plnohodnotné bielkoviny, ľahká stráviteľnosť a rýchla príprava. Na prípravu budete potrebovať:
- 1 filet z lososa s kožou,
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná tenké plátky
- 1/2 lyžičky soli,
- 1 stredne veľký pomaranč, nakrájaný na tenký plátky,
- 2 PL extra panenského olivového oleja.
Postup: Predhrejte rúru na 190 °C. Hlbší plech alebo zapekaciu misku vyložte alobalom. Plátky cibule uložte v jednej vrstve na alobal, navrch položte lososa a posypte soľou. Na lososa poukladajte plátky pomaranča a pokvapkajte olivovým olejom. Plech prikryte ďalším kusom alobalu, a dobre utesnite všetky okraje so spodným alobalom. Pečte 25 až 30 minút. Po 20 minútach môžete odstrániť vrchný alobal a vybrať kolieska pomaranča, ryba tak bude zvrchu chrumkavejšia. Podávajte so šalátom, bulgurom, dusenou zeleninou alebo pečenými zemiakmi.
Zemiakový šalát s gréckym jogurtom
Jednoduchý a krémový zemiakový šalát si môžete pripraviť aj bez majonézy. Vynikne v ňom chuť zemiakov a čerstvosť ďalších prísad, ktoré môžete prispôsobiť tomu, čo vám chutí najviac. Ak dáte prednosť zdravšiemu variantu tejto tradičnej prílohy, budete potrebovať:
- 500 g bielych varených zemiakov,
- 1 grécky jogurt,
- 1 ČL kvalitnej horčice,
- 1 ČL soli,
- štipka čierneho korenia,
- štipka červenej papriky,
- 1 vajíčko uvarené na tvrdo, nakrájané na malé kúsky,
- 2 zavárané uhorky, nakrájané na malé kúsky,
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná,
- 1 ČL nasekanej petržlenovej vňate,
- 1 PL vínneho octu.
Postup: Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť a zbavte šupky. Nakrájajte ich na kocky (ak chcete, aby bol šalát extra krémový, časť zemiakov môžete rozpučiť). Do misky so zemiakmi pridajte všetky ostatné ingrediencie, zľahka zamiešajte a dajte na 30 minút odležať. Pred podávaním môžete šalát ozdobiť červenou paprikou a posekanou petržlenovou vňaťou.
Kapor na póre s bielym vínom
V tomto recepte vynikne chuť kapra s arómou bieleho vína bez toho, aby ste sa museli báť kalórií z alkoholu. Väčšina vína sa pri pečení vyparí, v jedle zostane iba jeho vôňa a chuť. Kapra môžete týmto spôsobom pripraviť celého (rozdeleného na polovicu) alebo nakrájaného na filety. Budete potrebovať:
- 1 kg kapra,
- 1/2 kg póru,
- 1 PL ghí,
- 1 cibuľa,
- 1 dl bieleho vína,
- mletý zázvor (korenie),
- soľ.
Postup: Filety z kapra osoľte a posypte mletým zázvorom. Pór nakrájajte na kolieska a s nadrobno nakrájanou cibuľou poduste na prepustenom masle (ghí) vo väčšej panvici, až kým cibuľa nechytí zlatistú farbu. Do panvice s pórom vložte kapra a 5 až 10 minút poduste. Nakoniec kapra podlejte vínom a 20 minút pečte na 175 °C (kapra vložte do rúry ešte pred tým, než sa úplne predhreje). Podávajte s čerstvou zeleninou alebo zemiakmi.
Fit medové rezy
Neviete si bez ruského medovníka Vianoce ani predstaviť? Tento chutný koláč môžete pripraviť aj o čosi zdravšie, ak klasickú múku vymeníte za tú, ktorú si môžete vyrobiť sami. Budete potrebovať iba mixér, ovsené vločky a orechy podľa vášho výberu, napríklad mandle alebo vlašské orechy. Na medové rezy budete potrebovať:
- Múku vyrobenú zo 400 g ovsených vločiek a 150 g orechov,
- 2-3 PL medu,
- 2 vajíčka,
- 100 ml mlieka (môže byť aj rastlinné mlieko),
- 1 ČL prášku do pečiva,
- 1 ČL škorice.
- Plnka: 400 g jemného tvarohu + 3 PL medu.
Postup: Rúru predhrejte na 180 °C. Suroviny na cesto spolu zmiešajte v miske, môžete si pomôcť aj ručným mixérom. Ak cesto nie je dostatočne tekuté, pridajte o trochu viac mlieka. Formu alebo pekáč vyložte papierom na pečenie a naň vylejte asi tretinu cesta (vrstva cesta by mala byť čo najtenšia). Pečte asi 10 minút a postup opakujte, kým nepoužijete všetko cesto.
Pláty cesta môžete rozkrojiť na polovicu alebo na štvrtiny, aby bol koláč vyšší. Na výrobu plnky zmiešajte tvaroh s medom. Buď priamo do formy alebo na tácku položte plát cesta, natrite ho plnkou a na ňu položte ďalší plát. Pokračujte, kým nepoužijete všetky pláty. Vrch môžete potrieť plnkou a dozdobiť orechmi. Nechajte vychladnúť na 2 až 3 hodiny a podávajte.
Vegánske nepečené maškrty hotové za pár minút
Datle + kakao + mixér = sladký vianočný dezert. Bez masla, pridaného cukru, tuku a ďalších prísad, o ktoré v tradičnom vianočnom pečení nie je núdza. Pokojne môžete pripraviť recept iba z týchto ingrediencií, no ak chcete o niečo zaujímavejšiu chuť a lepšiu výživovú hodnotu, budete potrebovať:
- 2 šálky datlí,
- 175 ml vriacej vody,
- vanilkový struk alebo aróma,
- 1 PL arašidového masla,
- štipka škorice
- nesladené kakao (1 PL alebo podľa chuti)
- 1 šálka ovsených vločiek.
Postup: Pred prípravou „cesta” môžete rozmixovať ovsené vločky, aby boli o niečo jemnejšie (no nie až na múku). Odložte ich bokom a do mixéra nasypte datle, ktoré treba zaliať vriacou vodou. Množstvo vody sa môže líšiť podľa toho, či sú datle suchšie alebo v sebe majú dosť vlhkosti, radšej preto začnite s menším množstvom. Rozmixujte ich na jemnú kašovitú konzistenciu.
Pridajte arašidové maslo, vnútro vanilkového struku alebo pár kvapiek arómy, škoricu a lyžičku kakaa. Ešte chvíľu mixujte, aby sa všetky prísady spojili. Hmotu prelejte do väčšej nádoby a zmiešajte s ovsenými vločkami. Hotovú zmes vložte do chladničky na 1 až 3 hodiny. Po vychladení z nej vytvarujte menšie guľôčky, ktoré môžete poprášiť kakaom, aby neboli lepkavé. Podávajte pri izbovej teplote.
Zázvorové sušienky vhodné aj pre celiatikov
Rozhodne však nie iba pre nich! Tieto sušienky sú také chutné, že si možno ani nevšimnete, že neobsahujú žiaden lepok. Zázvor neodmysliteľne patrí k Vianociam, no okrem svojej korenistej chuti má aj niekoľko zdravotných benefitov. Od nepamäti sa používa ako prevencia pred chrípkou a pomáha upokojiť podráždený žalúdok. Na prípravu tohto receptu potrebujete:
- 350 g bezlepkovej múky,
- 1 ČL prášku do pečiva,
- 60 g kokosového cukru,
- 1 PL mletého zázvoru,
- 125 g masla,
- 60 g medu,
- 1 vajce,
- štipka soli.
Postup: Predhrejte rúru na 170 °C. Vo veľkej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie, pridajte rozpustené maslo, med a vajce. Dôkladne premiešajte a spracujte cesto rukami. Malo by byť hladké a nelepiť sa na prsty. Cesto môžete rozvaľkať a vykrajovať, no jednoduchšie je urobiť menšie guľôčky a stlačiť ich do plochého kruhu. Pečte na plechu s papierom na pečenie 13 až 15 minút.