Určite viete, že tuky tvoria dôležitú súčasť zdravej a vyváženej stravy. Športovec z nich získava energiu, obsahujú mastné kyseliny nevyhnutné pre správnu činnosť organizmu a skvele ochutia každé jedlo. Kľúčom k tomu, aby vaše jedlo obsahovalo ich vyrovnané zloženie je rôznorodosť prijímaných druhov tuku. Dnešná strava však obsahuje buď príliš veľa tzv. omega-6 nenasýtených mastných kyselín alebo príliš veľa údajne nezdravých nasýtených mastných kyselín.
Pri skladaní vyváženej stravy môže pomôcť inšpirácia cudzokrajnou kuchyňou, najmä kuchyňou národov, ktoré sú celkovo zdravšie ako my. Patrí k nim určite aj indická kuchyňa, ktorá okrem množstva zeleniny, strukovín a prospešných korenín používa aj chutnú a údajne liečivú ingredienciu – ghí.
Čo je ghí?
Ide o klasické nesolené maslo, z ktorého sa vyvarí voda a odstránia usadeniny
mliečnej bielkoviny. Takto sa zbaví cukrov a proteínov. Obyčajné maslo obsahuje až 20% vody, ktorá je príčinou toho, že maslo sa pri nevhodnom skladovaní rýchlo pokazí. Ghí, naopak, môžete
skladovať aj mimo chladničky. Nezabudnite však nádobu dobre zatvoriť, aby nenasiaklo rôznymi pachmi.
Výhodou tohto masla je, že
sa neprepaľuje ako ostatné tuky. Voľné radikály sa z neho uvoľňujú až pri teplote 252 °C, a tak ho možno bez obáv používať
v teplej kuchyni, dokonca pri vyprážaní.
Okrem toho je vhodné na pečenie a na prípravu zásmažiek, omáčok, nátierok, polievok aj koláčov. Fantázii sa naozaj medze nekladú. Keď ho ochutnáte, možno vás prekvapí jeho výrazne
oriešková, ale o to príjemnejšia chuť. Kvôli aróme ho stačí použiť v menšom množstve.
Na varenie, vyprážanie aj liečenie
Okrem skvelej a koncentrovanej
chuti a vône, ktorá je podľa mnohých ešte lepšia ako pri bežnom masle, ponúka aj mnoho iného:
- neobsahuje laktózu ani kazeín – tieto dva alergény obsiahnuté v bežnom masle sa odstránia pri jeho prepustení, a preto ghí môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou mliečnej bielkoviny kazeínu alebo mliečneho cukru laktózy;
- obsahuje zdravé tuky – takzvané mono-nenasýtené či poly-nasýtené tuky, ktoré pomáhajú zbaviť organizmus kyselín a sú dôležitým zdrojom energie;
- v porovnaní s maslom (ktoré má asi 10%), obsahuje až 25 % mastných kyselín so strednou alebo dlhou dĺžkou reťazca – takéto kyseliny, aj napriek tomu, že sú nasýtené, údajne nespôsobujú kardiovaskulárne ochorenia, lebo sa v tele spracúvajú odlišným spôsobom;
- za zmienku stojí aj obsah esenciálnej kyseliny s krátkym reťazcom (kyseliny maslovej), ktorá vraj prispieva k zlepšeniu imunity a k zdravému fungovaniu čriev, pomáha bojovať proti zápalu a pri zmierňovaní nepríjemných príznakov Crohnovej choroby, syndrómu nepriepustného čreva a ulceróznej kolitídy;
- podľa ajurvédskej medicíny funguje ako sprostredkovateľ, čiže prenáša prospešné látky z použitých ingrediencií až do hlbokých vrstiev tkanív.
Všestranný pomocník pre vaše telo
Obsahuje až 9 druhov
antioxidantov, vrátane
vitamínu K2, ktorý efektívne využíva minerály a podobne ako vápnik prispieva k správnemu vývoju kostí a chrupu. Zároveň bráni vápenateniu ciev. Ghí tiež patrí do prvej desiatky najväčších zdrojov
vitamínu A, podieľajúceho sa na funkcii mozgu či zraku, ale aj na zdravom vzhľade pokožky.
Je bohatý aj na
vitamíny E a D. Kým prvý znásobuje okysličovanie telových buniek, druhý má viacero predností. Pomáha pri správnej absorpcii fosforu a vápnika a ich využitiu na zdravý vývoj kostí a chrupu. Prispieva k správnej činnosti srdca i štítnej žľazy, posilňuje imunitu a bojuje
proti svalovej únave.
Ghí tiež účinne bojuje proti opuchom a popáleninám, môžete ho nanášať na suchú pokožku alebo na pokožku hlavy ku korienkom vlasov, ktoré takto dokáže dokonale posilniť.
Kúpiť sa dá
v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v bežných reťazcoch. Dá sa však pripraviť
aj doma. Ak sme vás presvedčili, pripravte si doma vlastné chutnú a výživné
ghí.