Trenujeme / Blog / Článok: Dietológovia radia, ako si pripraviť zdravú kávu
Dietológovia radia, ako si pripraviť zdravú kávu

Dietológovia radia, ako si pripraviť zdravú kávu

Existuje viacero spôsobov prípravy kávy, pričom každý z nich vytvorí voňavú šálku obľúbeného nápoja s inou chuťou, odlišnými vlastnosťami a účinkami. Káva každodenná je predmetom mnohých výskumov, pričom vedci stále objavujú nové a užitočné informácie. Aj dietológovia sa zapojili do kávovej debaty. Odporúčajú 8 nasledovných spôsobov, akými si môžete pripraviť menej kalorickú, zdravšiu a často aj chutnejšiu šálku kávy.

V článku sa dočítate o spôsoboch prípravy zdravej kávy:

Správne množstvo mlieka alebo smotany

Priveľké množstvo mlieka alebo smotany v káve ju robí menej zdravou. Keďže zvyčajne množstvo týchto mliečnych tekutých dobrôt presne nemeriame, ale len od oka lejeme do nápoja, tak nám často „ujde“ o niečo viac, ako sme plánovali. „Vždy odporúčam odmerať si, koľko má byť jedna „porcia” mlieka, smotany a podobne a vizuálne si to zapamätať. Možno sa potom dozviete, že niekedy do kávy pridávate dva až päťkrát väčšie množstvo, ako by ste chceli,” odporúča dietologička Maryann Walsh.

Sladenie s mierou

Rovnako ako pri dochucovaní kávy mliekom alebo smotanou sa môže stať, že neodhadneme množstvo sladidla. Navyše, ak zistíme ideálne množstvo „sladkosti” pre naše chuťové poháriky, výsledkom vždy bude dokonalá káva. „Sladenie obyčajným cukrom môže byť v poriadku, ak je to s mierou. Vždy však odporúčam odmerať množstvo cukru alebo používať vopred naporciované balenia cukru,” radí dietologička.

Zahoďte umelé dochucovadlá

Ak máte radi kávu s rôznym príchuťami, skúste nahradiť umelé sirupy, arómy a iné dochucovadlá tými prírodnými. Umelé prísady sa snažia vytvoriť pravú chuť prírodných potravín, akou je napríklad vanilka. Skúste vyskúšať zdravší prírodný extrakt z vanilky a objavte jeho skvelú chuť. Med alebo javorový sirup sú výborné prírodné varianty sladidla, ktoré takisto zľahka pozmenia výslednú chuť nápoja.

Ochuťte kávu pred jej varením

Jednoduchý a menej kalorický spôsob, ako ochutiť kávu, je pridať rôzne korenia a podobne k mletej káve pred jej uvarením. Škorica, muškátový oriešok, kakao či levanduľa krásne rozvoňajú domácnosť a pridajú káve jedinečnú chuť. „Pridanie takýchto korenín pred uvarením nápoja pomôže lepšie spojiť ich chute s kávou,” vysvetľuje dietologička Kelsey Lloyd. Ak máte radi jemnejšiu chuť a káva pre vás býva horká, vyskúšajte do nej pridať maličkú štipku soli. Táto kombinácia vás pravdepodobne prekvapila, no môže to byť príjemné prekvapenie v podobe chutnejšej kávy.

Zvoľte prírodné sladidlá

Namiesto cukru či umelých sladidiel sa môžete rozhodnúť pre nízkokalorické prírodné sladidlá, akým je napríklad dnes už bežne dostupná stévia. Ďalšou možnosťou je zaujímavé mníšske ovocie, známe aj ako Budhovo ovocie, z ktorého sa, podobne ako zo stévie, vyrába sladidlo. Prírodné sladidlá neobsahujú obávaný rafinovaný cukor a nadbytočné kalórie, takže pomôžu aj pri chudnutí.

Stévia je prírodné a zdravé sladidlo

Rastlinné mlieka a smotany

„Mnoho rastlinných mliek a smotán, napríklad kokosové či mandľové, sú vyrobené spôsobom, ktorý znižuje obsah ich kalórií a tuku. Takisto sa vyrábajú v rôznych zaujímavých príchutiach,” vraví dietologička. Ak ste ochotní vyskúšať aj tieto nemliečne mlieka, určite tým nič nestratíte, práve naopak. V takmer každom obchode nájdete sójové, ryžové, kokosové či ovsené mlieko, sú však drahšie ako kravské mlieko.

Nepite kávu nalačno

Štúdia z roku 2017 preukázala, že horkosť kávy môže signalizovať telu, aby vyrábalo viac žalúdočnej kyseliny. Po zlom spánku káva nalačno môže spôsobiť aj zvýšenie hladiny cukru v krvi, ako zistila ďalšia štúdia z roku 2020. Kyslosť kávy môže rozrušiť prázdny žalúdok, keď v tráviacom systéme nie je nič iné,“ upozorňuje Lloyd. Z tých dôvodov je najlepšie piť kávu popri alebo po raňajkách.

V kaviarni si pýtajte menej sirupu

Keď si robíme kávu doma alebo v práci, tak presne vieme, čo obsahuje. V kaviarniach však netušíme, čo sa v nápoji môže objaviť, hlavne ak ide o rôzne špeciálne kávy s príchuťami a podobne. „Pamätajte si, že arómy a dochucovadlá sú zvyčajne do kávy pridávané ako sirup, ktorý obsahuje veľa cukru. Štandardný recept pre takúto kávu väčšinou vyžaduje viacero „pumpičiek“ sirupu. Pritom by káva chutila rovnako dobre a, možno aj lepšie, s menším množstvom sirupu,” informuje dietologička. Aj takýmto spôsobom si môžete objednať zdravšiu kávu so sebou.

Zdroje:

Tagy článku:

Cyklistické oblečenie Alé Cycling Wear kolekcia jeseň/zima 2021

Talianska značka cyklistického oblečenia Alé Cycling pripravila novú kolekciu na jeseň a zimu 2021 a opäť nesklamala. Kolekcia ponúka sériu cyklistických dresov vyrobených z funkčných materiálov, ktoré sú vhodné do ch...

Paríž – Roubaix 2021: Posledný jazdec plakal viac ako za posledné dva roky života

Belgický 22-ročný jazdec Tom Paquot počas tohtoročných pretekov Paríž – Roubaix zažil nočnú moru. Odbicykoval 150 km sólo a desiatky posledných kilometrov bez jedla. Napriek hroznému počasiu sa však nevzdal a dorazil ...

Tipy a rady, ako byť rýchlejší na bicykli, vhodné aj pre začiatočníkov

Už dlhšie sa nevieš zlepšiť a prekonať svoje limity? Chceš byť rýchlejší pri jazde na bicykli do kopca či pri jazde na rovine? Tým pádom je načase niečo zmeniť alebo vylepšiť. V článku ti prinášam niekoľko oblastí, v ...

Made with  by Midasto