Navštívte našu predajňu v Bratislave od 10:30 do 19:00 na Račianskej 31
Doprava zadarmo už od 40 €
Tvoj košík 0.00 €

    Produkty

    Nenašla sa žiadna zhoda

Kategórie

Nenašla sa žiadna zhoda

Značky

Nenašla sa žiadna zhoda

Umelé sladidlá a ich vplyv na zdravie aj redukciu hmotnosti
20.08.2020 Dĺžka čítania: 3 min. Výživa Strava Zdravie Chudnutie

Umelé sladidlá a ich vplyv na zdravie aj redukciu hmotnosti

Umelé sladidlá sú často predmetom horúcej diskusie. Na jednej strane ľudia tvrdia, že zvyšujú riziko rakoviny a poškodzujú zdravie čriev, na strane druhej ich väčšina zdravotníckych orgánov považuje za úplne bezpečné. Pozrime sa na fakty a mýty o umelých sladidlách a na to, aký majú vplyv na zdravie človeka.

Menej cukru = chudnutie? Nie je to také jednoduché

Chudnutie alebo naberanie na váhe je úplne prostý, no zároveň komplikovaný proces. Telesnú hmotnosť ovplyvňujú mnohé faktory a nemožno povedať, že jedna malá zmena v životospráve prinesie všetkým ľuďom rovnaký, pozitívny výsledok. Množstvo skonzumovaného cukru môže hrať úlohu v tom, akým smerom sa pohne ručička na váhe, no ani zďaleka nejde o to jediné, na čo by ste sa mali zamerať. Cesta za zdravým a vytúženou postavou býva oveľa komplexnejšia.

Povedzme ale, že sa rozhodnete nahradiť všetok cukor umelými sladidlami. Minimálne teda cukor, ktorý používate na prípravu jedál a nápojov doma. Je tento krok správny? 

Umelé sladidlá

Umelé sladidlá nezvyšujú hladinu krvného cukru

Keď jeme cukor, prechádza z tráviaceho systému do krvi a zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pankreas následne vylúči hormóny, ktoré túto hladinu regulujú. Funguje v podstate ako továreň, ktorá premieňa cukor na niečo, čo naše telo dokáže využiť. Jeho funkcie sa spomaľujú, ak na to nemá potrebnú energiu. Umelé sladidlá nezvyšujú hladinu cukru v krvi ani produkciu inzulínu tak, ako skutočné cukry. Naše telo na ne nereaguje ako na cukor, čo môže viesť k abnormálnym funkciám pankreasu, zmene v hladinách inzulínu a ďalších metabolických funkcií. To môže spôsobiť rozvoj súvisiacich ochorení, napríklad cukrovku 2. typu.

Sladidlá ovplyvnia spôsob, akým prijímame živiny

Na umelé sladidlá reaguje inak aj črevná mikroflóra. Udržiavanie jej zdravia je pritom jedným z hlavných spôsobov, ako podporiť imunitu. Štúdia vykonaná na myšiach ukázala, že častá konzumácia umelých sladidiel ovplyvní črevnú mikroflóru natoľko, že telo prestane správne tráviť skutočné cukry. Neschopnosť rozkladať cukry nie je žiadúca, pretože táto zmena ovplyvní aj príjem ďalších živín z potravy. To znamená, že nemusíme prijať potrebné vitamíny a minerály, aj keď jeme zdravé potraviny.

Túžba po sladkom a vyšší príjem kalórií

Umelé sladidlá telu neposkytujú kalórie alebo glukózu, ktoré potrebujeme, a neaktivujú produkciu inzulínu. To môže viesť k potrebe prijať viac kalórií, aby sme sa cítili sýti. Aj keď mozog a telo spracúva skutočné a umelé cukry odlišne, sladkosť akéhokoľvek druhu zvyšuje mozgovú toleranciu a túžbu po sladkom. Teda čím viac sladkého zjete, tým viac budete mať na sladké chuť. Túžba po kalóriách a cukre je nebezpečnou kombináciou, ktorá môže viesť k prejedaniu sa a nežiaducemu prírastku na váhe. Nemyslite si preto, že ak začnete s používaním umelých sladidiel, môžete donekonečna maškrtiť bez akejkoľvek zmeny na vašom tele. 
Chuť na sladké

Sú umelé sladidlá bezpečné?

Na trhu je možné nájsť niekoľko umelých sladidiel, ktoré sa odlišujú vlastnosťami, ale aj použitím. Ako zložku potravín ich dnes nájdete skoro všade. Úrad pre kontrolu liečiv a potravín (FDA) schvaľuje 5 umelých sladidiel: acesulfám draselný, aspartám, sacharín, sukralóza a neotam. 

Definícia „bezpečného” sladidla sa môže líšiť vzhľadom na to, koho sa na túto tému spýtate. Hlavne sacharínu sa často pripisuje označenie karcinogén, no po preskúmaní všetkých dostupných štúdií prišiel kanadský NCI (National Cancer Institute) so záverom, že umelé sladidlá nie sú rakovinotvorné. Nie je ale isté, aké účinky môže mať veľké množstvo umelých sladidiel na ľudské telo v priebehu mnohých rokov.

Späť ku klasickému cukru?

Nebudeme tvrdiť, že biely rafinovaný cukor nijak neškodí, či že je dokonca zdravý. Určite by ste sa ale nemali vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú prírodné cukry (napríklad ovocie). Okrem fruktózy obsahujú aj vlákninu a množstvo vitamínov, ktoré v jedálničku potrebujeme. Čím si ale osladiť čaj? Ak vás odrádzajú umelé sladidlá aj biely cukor, vyskúšajte prírodné alternatívy, napríklad med, stéviu, kokosový cukor alebo rastlinné sirupy dostupné v obchodoch so zdravou výživou. Na osladenie varených a pečených jedál môžete využiť ďatle, figy alebo sladké drievko.
Ovocie

Zhrnutie

Nadmerná konzumácia umelých sladidiel mení schopnosť tela spracovať skutočný cukor prostredníctvom zmien v črevnej mikrobiote a hladine inzulínu. To môže viesť k negatívnym zdravotným následkom a ochoreniam. Je dôležité podotknúť, že umelé sladidlá nemožno úplne zavrhnúť, pretože majú značný význam v jedálničku diabetikov. Platí tu to isté, čo v mnohých iných prípadoch - ani umelé sladidlá nie sú všetky zlé, ale je dôležité si ich konzumovať ich s mierou

Všetky zdravotné tvrdenia v článku vychádzajú z nedávnej štúdie o vplyve sladidiel na ľudský mozog a telo a stránky health.harvard. Viac o výžive si môžete prečítať v článku Čo by ste mali vedieť o makro živinách.

umelé sladidlá cukry chuť na sladké výživa

Napísal

Trenujeme.sk

20.08.2020

Najnovšie články

Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Potrebné

Štatistiky

Marketing

Potrebné
Potrebné súbory cookie pomáhajú vytvárať použiteľné webové stránky tak, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia stránky a prístup k chráneným oblastiam webových stránok. Webové stránky nemôžu riadne fungovať bez týchto súborov cookies.
Štatistiky
Štatistické súbory cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby pochopili, ako komunikovať s návštevníkmi webových stránok prostredníctvom zberu a hlásenia informácií anonymne.
Marketing
Marketingové súbory cookies sa používajú na sledovanie návštevníkov na webových stránkach. Zámerom je zobrazovať reklamy, ktoré sú relevantné a pútavé pre jednotlivých užívateľov, a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré môžu byť použité webovými stránkami, aby zefektívnili užívateľovu skúsenosť.

Zákon hovorí, že môžeme ukladať súbory cookie na vašom zariadení, ak sú nevyhnutné pre prevádzku týchto stránok. Pri všetkých ostatných typoch súborov cookie potrebujeme váš súhlas.

Táto stránka používa rôzne typy cookies. Niektoré cookies sú tu umiestnené službami tretích strán, ktoré sa objavujú na našich stránkach.

Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.

Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Zásadách ochrany osobných údajov.