Navštívte našu predajňu v Bratislave od 10:30 do 19:00 na Račianskej 31
Doprava zadarmo už od 40 €
Tvoj košík 0.00 €

    Produkty

    Nenašla sa žiadna zhoda

Kategórie

Nenašla sa žiadna zhoda

Značky

Nenašla sa žiadna zhoda

Proteínové bomby – potraviny, ktoré obsahujú najviac bielkovín
06.09.2017 Dĺžka čítania: 4 min. Výživa Bielkoviny

Proteínové bomby – potraviny, ktoré obsahujú najviac bielkovín

O tom, že bielkoviny sú pre športovcov a aktívnych ľudí dôležité, niet pochýb. Strava každého človeka, nielen aktívnych ľudí, by mala byť vyvážená a to platí aj pre príjem bielkovín. Tie sú síce dôležité pre regeneráciu a rast svalových vlákien, ich nadmerná konzumácia však môže byť škodlivá a nadmerne zaťažuje pečeň a obličky. Pozrime sa na to, koľko bielkovín by mal bežný človek aj športovec denne prijať a ktoré potraviny majú najvyšší podiel proteínov.

Denný príjem bielkovín

Pri strave zvlášť platí zásada - všetko s mierou. Príjem bielkovín by mal byť vyvážený a rovnomerne rozdelený počas celého dňa. Odporúčaná denná dávka pre bežného človeka bez fyzickej námahy je 0,8 g na kilogram hmotnosti. Vyšší príjem bielkovín sa odporúča pre aktívnych ľudí, tehotné ženy, pri chudnutí, ľudí pod stresom, či zotavujúcich sa z choroby. Tu platí rozsah 1 – 2 g bielkovín na kg hmotnosti. Rekreační športovci by mali udržať príjem v rozmedzí 1 až 1,6 g bielkovín na kg hmotnosti, vytrvalostní športovci okolo 1,2 až 1,4 g bielkovín na kg hmotnosti a siloví športovci by mali svoj príjem zvýšiť na 1,6 až 2 g na kg hmotnosti. Konkrétne hodnoty závisia od vašej fyzickej aktivity a vášho cieľa (naberanie svalov, chudnutie, udržanie sa v kondícii). 

Bielkovinové bomby

Bielkoviny sú tvorené aminokyselinami, ktoré sa rozdeľujú na esenciálne (musíme ich prijať potravou) a neesenciálne (telo si ich vie samo syntetizovať). Aby sme využili ich maximálny potenciál, naše telo potrebuje prijať čo najširšie spektrum aminokyselín. Vyvážená pestrá strava zaručí, že telo prijme tie aminokyseliny, ktoré práve potrebuje. Podiel bielkovín v strave je dôležitý údaj, treba však dbať na to, aby sme prijímali bielkoviny z rôznych zdrojov a zabezpečili tak telu vhodné podmienky na ich využitie. Medzi potraviny s najväčším podielom bielkovín patria vajíčka, mliečne produkty, mäso, ryby, strukoviny, oriešky, či rôzne semiačka. V každej skupine produktov sa nachádzajú proteínové bomby. Ktoré to sú?

Vajcia a mliečne produkty

Vajíčka su azda najznámejším zdrojom proteínov pre všetkých aktívnych ľudí. Z vaječných bielkov sa vyrába proteínový prášok, ktorý nechýba žiadnemu športovcovi, ktorý si doma pripravuje jedlo či koktejly. 1 polievková lyžička sušených bielkov obsahuje viac ako 11 g bielkovín. 100 g proteínového prášku je ukrytých až 81 g bielkovín. Využitie proteínového prášku je všestranné, môžete si ním obohatiť jogurt, omáčky, pridať ho do smoothies, vyrobiť si vlastné proteínové tyčinky alebo ním len obohatiť jedlo chudobné na proteíny. Nielen sušené bielka však robia z vajíčok favoritov v obsahu proteínu.

Vajíčka na toaste

Vajíčka na tvrdo, omeleta, či praženica z vajíčok vám dodá hneď zrána potrebný prísun bielkovín a zaženie hlad. Jedno stredne veľké vajíčko obsahuje približne 6 g bielkovín. Dve vajíčka na raňajky a už máte v sebe 12 g bielkovín. Mliečne produkty sú tiež výborným zdrojom pre všetkých nevegánov a nealergikov. Parmezán so zníženým obsahom sodíka obsahuje až 40 g bielkovín v 100 g parmezánu. Medzi ďalšie významné zdroje bielkovín patrí nízkotučné sušené mlieko (36 g bielkovín/100 g), čedar (32 g bielkovín/100 g), mozzarella (31,7 g bielkovín/100 g), švajčiarsky syr (28 g bielkovín/100 g) aj islandský mliečny výrobok skyr (15 g bielkovín/100 g), ktorý sa dá zohnať už aj v našich končinách, hoci jeho chuť sa s originálnym islandským nedá veľmi porovnať. 

Ryby a morské plody

Kvalitným zdrojom bielkovín sú ryby a morské plody. Najväčší obsah bielkovín z tejto kategórie má sušená solená treska. V 100 g tresky je až 62,8 g bielkovín. Medzi ďalšie ryby bohaté na proteíny patria – tuniak (varený 29,9 g bielkovín/100 g), losos (27,3 g), pstruh (26,6 g) a ančovičky v oleji, ktoré obsahujú 28,9 g bielkovín v 100 g. Z morských plodov sú na proteíny bohaté najmä mäkkýše – sépia pripravená na pare (32,4 g bielkovín/100 g) či varená chobotnica (29,8 g bielkovín/100 g).

Mäso

Potraviny živočíšneho pôvodu obsahujú kvalitnejšie zdroje proteínov, preto sú pre športovcov najvhodnejšie tieto druhy mäsa. Najlepšími zdrojmi bielkovín je teľacie, jahňacie, hovädzie mäso a zverina. Vyberať si treba chudé mäsko – pliecko, stehno. Teľacie stehno bez tuku pripravené varením obsahuje 36,7 g bielkovín v 100 g porcii. Pre 70 kg vážiaceho vytrvalostného športovca je to viac ako ⅓ odporúčaného denného príjmu bielkovín. Podobne vysoký obsah proteínov sa nachádza aj v pliecku z jeleňa – chudé a varené mäso obsahuje 36,2 g bielkovín v 100 g mäsa. Na svoje si prídu aj milovníci slaniny, ktorá vám poskytne 35 g bielkovín v 100 g údenej pečenej slaniny. Pre nadmerné používanie antibiotík, zlé chovné podmienky a neprirodzenú stravu je kuracie mäso v poslednej dobe zaznávané. V obsahu bielkovín stále patria kuracie prsia medzi favoritov a vôbec sa ich nemusíte báť, pokiaľ dbáte na kvalitu. V 100 g varených kuracích pŕs bez kože prijmete až 33 g bielkovín. Vyberajte si kvalitné mäso z poctivých chovov, ktoré vám dodá potrebné živiny. Neplatí to len pre hydinu, ale mäso celkovo. 

Obilniny a strukoviny

Tí, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom, by mali dbať na pestrý prísun bielkovín z rôznych zdrojov tak, aby doplnili kvalitnejšie bielkoviny, ktoré poskytujú živočíšne produkty. Medzi najlepšie zdroje proteínov medzi obilninami patria surové pšeničné klíčky (23 g bielkovín/100 g), čerstvé ovsené otruby (17,3 g bielkovín/100 g), ražná múka (15,9 g bielkovín/100 g), varená quinoa (4,4 g bielkovín/100 g). Pražené nesolené arašidy (arašidy sú plody podzemnice olejnej, ktorá patrí medzi strukoviny), ktoré obsahujú 24 g bielkovín v 100 g orieškov. Medzi bohaté zdroje bielkovín patrí sója a výrobky z nej – sójový proteín (88 g bielkovín/100 g), nízkotučná sójová múka (49,8 g bielkovín/100 g), tofu (8 g bielkovín/100 g). Ďalšími bohatými zdrojmi proteínov sú šošovica – v 100 g varenej šošovice prijmete až 9 g bielkovín, varená čierna fazuľa a cícer (obe majú rovnako 8,8 g bielkovín/100 g) či mungo fazuľa (7,5 g bielkovín v 100 g uvarenej fazule). Zo strukovinových múk sa často vyrábajú cestoviny, tortily aj pečivo bohaté na proteíny s nízkym obsahom sacharidov.

Celozrnné pečivo

Oriešky a semiačka

Pridať trochu orieškov a semiačok do šalátov, raňajkového müsli či celozrnného chleba má svoj význam. Obe skupiny totiž obsahujú slušný pomer bielkovín. Najvýraznejšie zastúpenie bielkovín nájdete v nízkotučnej sezamovej múke, polovica jej obsahu sú bielkoviny. Vysoký obsah proteínov majú lúpané konopné semiačka (31,56 g bielkovín/100 g), sušené tekvicové jadierka bez soli (30,2 g bielkovín/100 g), slnečnicové jadierka (20,7 g), sezamové semiačka (17,7 g) a chia semiačka (16 g). Z orieškov sú najlepšími zdrojmi nesolené pistácie a mandle – obe obsahujú 21 g bielkovín v 100 g orieškov. 

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina obsahuje veľa vitamínov, minerálnych látok a prirodzených sacharidov. Na proteíny akosi už nezvýšilo miesto, ale napriek tomu aj tu vieme nájsť proteínovo výživné potraviny. Sušené morské riasy v tejto kategórii kraľujú, preto si určite neodoprite kvalitné sushi, či chutné ázijské polievky, do ktorých sa riasy pridávajú. 100 g rias obsahuje 57,47 g bielkovín. Zelenina sušená mrazom je najbohatším zdrojom bielkovín – prvenstvo má petržlen (31,3 g), pažítka (21,2 g), sladká červená a zelená paprika (17,9 g), pór (15,2 g) či na slnku sušené paradajky (14,1 g). Ovocie je na tom v obsahu bielkovín horšie ako zelenina, ale sušené goji alebo kustovnica čínska sa obsahom bielkovín vyrovná sušených rajčinám. Sušené marhule a broskyne obsahujú 4,9 g bielkovín v 100 g ovocia. Sušený banán obsahuje o gram bielkovín menej ako marhule. Ak máte tú možnosť, nasušte si ovocie aj zeleninu sami bez pridania cukru, konzervantov a dochucovadiel, z nich získate najviac.

zdroje bielkovín bielkoviny proteíny strava pre športovcov denný príjem proteínové potraviny

Napísal

Trenujeme.sk

06.09.2017

Najnovšie články

Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Potrebné

Štatistiky

Marketing

Potrebné
Potrebné súbory cookie pomáhajú vytvárať použiteľné webové stránky tak, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia stránky a prístup k chráneným oblastiam webových stránok. Webové stránky nemôžu riadne fungovať bez týchto súborov cookies.
Štatistiky
Štatistické súbory cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby pochopili, ako komunikovať s návštevníkmi webových stránok prostredníctvom zberu a hlásenia informácií anonymne.
Marketing
Marketingové súbory cookies sa používajú na sledovanie návštevníkov na webových stránkach. Zámerom je zobrazovať reklamy, ktoré sú relevantné a pútavé pre jednotlivých užívateľov, a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré môžu byť použité webovými stránkami, aby zefektívnili užívateľovu skúsenosť.

Zákon hovorí, že môžeme ukladať súbory cookie na vašom zariadení, ak sú nevyhnutné pre prevádzku týchto stránok. Pri všetkých ostatných typoch súborov cookie potrebujeme váš súhlas.

Táto stránka používa rôzne typy cookies. Niektoré cookies sú tu umiestnené službami tretích strán, ktoré sa objavujú na našich stránkach.

Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.

Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Zásadách ochrany osobných údajov.