Raňajky sú povinná jazda pred začatím každého dňa. Chcete jesť zdravé raňajky ale máte ráno málo času na ich prípravu? Vytvorili sme pre vás zoznam, kde nájdete rýchle raňajkové recepty, ktoré stihnete pripraviť aj pred prácou alebo pred tréningom. Niektoré dokonca aj večer deň vopred.
Banánovo-škoricová ovsená kaša
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 2
Ingrediencie
- 160 gramov ovsených vločiek,
- 600 mililitrov kravského alebo sójového mlieka,
- 2 banány,
- 30 gramov nastrúhaných mandlí,
- ½ čajovej lyžičky škorice,
- 2 čajové lyžičky maku,
- javorový sirup alebo med.
Postup
Do hrnca dajte mlieko a ovsené vločky a a na strednom ohni varte za stáleho miešania 5 až 6 minút. Banánovo-škoricovú polevu pripravte nasledovne. Na panvici opražte mandle do zlatista. Vmiešajte škoricu, mak, a trochu javorového sirupu alebo medu do kaše. Na vrch dajte nakrájaný banán a posypte mandľami.
Omeleta s cherry paradajkami a bazalkou
Čas prípravy: 25 minút
Počet porcii: 1
Ingrediencie
- čerstvá bazalka,
- 5 cherry paradajok,
- 2 až 3 vajcia (podľa chuti a hladu),
- olivový olej.
Postup
Nakrájajte cherry paradajky na polovicu a natrhajte bazalku. Rozbite vajíčka do misky, pridajte trochu soli a korenia a poriadne rozmiešajte vidličkou. Menšiu panvicu (ideálne z teflónu) dajte na mierny oheň a nalejte trochu olivového oleja. Opečte na panvici paradajky približne 1 minútu. Znížte oheň, pridajte bazalkové lístky a jemne nalejte na panvicu vajíčka. Pomocou vidličky ich trochu pomiešajte. Keď sa omeleta začne variť, ale na vrchu má stále surové vajcia, zložte ju na polovicu. Akonáhle omeleta naberie zlatistú farbu, môžete podávať.
Lievance z jedného hrnčeka
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 1 vajce,
- 1 hrnček kypriacej múky,
- 1 hrnček mlieka,
- 200 gramov sezónneho ovocia (čučoriedky, kiwi, pomaranče),
- olivový olej,
- 4 polievkové lyžice naturálneho jogurtu.
Postup
Rozbite vajíčko a rozmiešajte v miske. Pridajte múku, mlieko a trochu morskej soli. Zmiešajte všetko spolu a potom vhoďte kúsky ovocia. Na panvici rozohrejte olej a dajte na ňu zmes v tvare malých lievancov. Medzi lievancami nechajte trochu priestoru. Nechajte 2 minúty na panvici až pokiaľ sa nezačnú na povrchu tvoriť bublinky a vtedy lievance otočte. Varte až kým nebudú zlatisté z oboch strán. Medzi jednotlivými várkami dbajte na to, aby bol na panvici stále olej. Palacinky podávajte horúce s jogurtom a čerstvým ovocím na vrchu.
Ovocné mini wrapy
Čas prípravy: 10 minút
Počet porcií: 1
Ingrediencie
- 1 mandarínka,
- 1 celozrnný wrap,
- 1 čajová lyžička kvalitného kakaa,
- 2 polievkové lyžice naturálneho jogurtu,
- 1 banán,
- zopár čerstvých lesných plodov (ak nie sú čerstvé, tak rozmrazené alebo sezónne ovocie).
Postup
Rozrežte mandarínku na polovicu. Do nádoby s vrchnákom nasypte kakao a vyšťavte naň polovicu mandarínky. Zavrite vrchnák a pomixujte. Potom pridajte jogurt a pomixujte znovu. Na wrap rovnomerne rozotrite kakaový jogurt. Na jogurt dajte nakrájaný banán a jemne ho na wrape rozpučte vidličkou. Na vrch nasypte lesné plody alebo iné ovocie, ktoré práve máte.