Záhrady aj obchody sú na jeseň plné jabĺk. Toto ovocie je v našich končinách tradičnou potravinou a tvorí základ mnohých, hlavne sladkých, jedál. Ako ho čo najlepšie využiť pri snahe o zdravé stravovanie?
Sacharidy so stredným glykemickým indexom
Jablká, tak ako každé ovocie, sú z hľadiska obsahu
makroživín sacharidovou potravinou. Obsahujú hlavne rýchly ovocný cukor, ten je však spomalený obsahom vlákniny v šupke. Ich
glykemický index sa v závislosti od odrody, zrelosti a ďalších faktorov pohybuje
v rozmedzí 36 – 50. Patria teda medzi potraviny so stredným GI a sú preto vhodnou súčasťou stravy.
Výživové hodnoty
Jablká ponúkajú množstvo rôznorodých
živín, vďaka ktorým prospievajú tráveniu, pleti, imunite a dobrému spánku. Energetická hodnota: 238 kJ. Bielkoviny: 0,37 g. Sacharidy: 13 g. Tuky: 0,4 g. Vláknina: 3 g.
Tipy na recepty
Jablká sú pri varení naozaj
všestranné, využijete ich pri príprave
raňajok, obeda, večere, dezertov aj zaváranín. Ak však chcete schudnúť, konzumujte ich len v doobedňajších hodinách, popoludní a večer sa skôr hodia bielkovinové potraviny so zeleninou.
Raňajky
- Ovsená kaša s nastrúhaným jablkom a orechami.
- Tradičné Bircherove müsli s jablkom a orechami.
- Rýchle palacinky z jablkovej výživy s tvarohom.
- Jablkovo-špenátový smoothie.
Obed
- Jablká v župane.
- Jablková žemľovka.
Večera
- Jablká v župane bez múky (zapekané v bielkovom snehu a orechoch).
- Sladká omeleta s jablkom, hrozienkami a škoricou.
- Pečené jablká s orechami.
Dezert
- Jablkovo-škoricové mafiny.
- Chrumkavý jablkový koláč inak.
- Rozpustené jabĺčka.
Zaváraniny
- Jablková výživa.
- Jablkový kompót.
- Pečený jablkový čaj bez pridaného cukru.
Tipy na záver
- Konzumujte jablká z kvalitného zdroja, najlepšie domáce a chemicky neošetrené.
- Striedajte odrody a farby – každá farba naznačuje inú chuť a obsah mikroživín a cukru.
- Môžete ich použiť aj pri starostlivosti o pleť – ak máte zapálenú vyrážku, potrite ju kúskom jablka.