Recepty z jesennej záhrady: tekvica hokkaido a jablká

Dôležitosť sezónneho stravovania je nesporná. Jeseň ponúka viaceré plodiny, ktoré sa dajú využiť pri tvorbe jednoduchých, zdravých a praktických receptov.

Polievka z tekvice hokkaido

Tekvica hokkaido je mimoriadne obľúbeným druhom tekvice. Má jemnú krémovú chuťvysoký obsah vitamínov, horčíka, fosforu a draslíka. Ako každá zelenina oranžovej farby obsahuje aj betakarotén. Vďaka tomu, že sa môže konzumovať so šupkou, má vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index.

Skúste polievku z tektvice hokkaido
Zdravá a chutná tekvica plná vitamínov

Potrebujete

  • 1 tekvica hokkaido,
  • voda,
  • vegeta,
  • soľ,
  • čierne korenie,
  • kurkuma,
  • cesnak,
  • tuk podľa chuti (olivový olej, maslo alebo prepustené maslo ghí),
  • tekvicové semienka.

Postup

Tekvicu poriadne očistite a umyte. Nemusíte ju lúpať, šupka pri varení zmäkne. Rozkrojte na polovicu, vyberte dužinu a semienka a zvyšok nakrájajte na malé kúsky. Vložte do stredne veľkého hrnca a zalejte studenou vodou. Uveďte do varu, potom plameň stiahnite a na miernom ohni varte asi polhodinu.

Odstavte, nechajte vychladnúť a ponorným mixérom rozmixujte dohladka. Vlejte naspäť do hrnca, osoľte, okoreňte, pridajte vegetu, štipku kurkumy a znova uveďte do varu. Pridajte pretlačený cesnak a 1 – 2 PL oleja alebo masla a odstavte. Na panvici nasucho opražte tekvicové semienka a posypte nimi hotovú polievku.

Tip: môžete podávať s opraženým chlebom alebo s čerstvým pečivom. Dobrú chuť!

Chrumkavý jablkový koláč inak

Jablkový koláč je obľúbená jesenná klasika, ktorá však obsahuje bielu múku, cukor a často i stužený tuk. Skúste túto zdravšiu obmenu a využite sezónu jesenných jabĺk, ktoré sú plné vitamínov, vlákniny a chuti. Špaldová múka a krupica znížia glykemický index použitého ovocia.

Recept na chrumkavý jablkový koláč so zdravšími prísadami
Jablká z jesennej záhrady poskytnú vitamín C a iné dôležité látky

Potrebujete

  • 2 šálky polohrubej celozrnnej špaldovej múky,
  • 2 šálky špaldovej krupice,
  • 1 šálku trstinového cukru + 2 PL na ochutenie jabĺk,
  • 1 PDP,
  • 1 kg jabĺk,
  • 250 g kvalitného čerstvého masla,
  • škoricu a 2 PL trstinového cukru a
  • 2 PL citrónovej šťavy na ochutenie jabĺk.

Postup

Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte. Rukami z nich vytlačte šťavu a preložte ich do väčšej misy. Ochuťte 2 PL cukru, škoricou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Dôkladne premiešajte. Rúru zapnite na 180 °C.

V osobitnej miske zmiešajte suché prísady (múka, krupica, cukor a PDP). Plech dôkladne vymastite maslom a na spodok rozsypte tretinu pripravenej suchej zmesi. Na ňu rukami navrstvite polovicu pripravených jabĺk. Na tie zase nasypte druhú tretinu pripravenej suchej zmesi. Nasleduje druhá polovica jabĺk. Nakoniec na vrch rozsypte poslednú tretinu pripravenej suchej zmesi.

Maslo nakrájajte na asi 3 mm hrubé plátky a poukladajte ich na vrch koláča. Pečte v rozohriatej rúre asi 40 – 45 minút dozlatista. Po upečení vyberte, zakryte čistou utierkou a nechajte vychladnúť. Koláč je najlepší po niekoľkých hodinách, keď sa všetky prísady spoja.

Tip: Podávajte s bielym jogurtom na raňajky alebo ako dezert. Výborný je aj teplý s vanilkovým pudingom. Dobrú chuť!

  • Komentáre

Pridať komentár

Pridať komentár

Oznamovať
avatar
wpDiscuz
  • Podobné články
0
Plávanie Zdravie Ostatné Šport

Ako sa vyhnúť zraneniam pri kúpaní?

0
Pre začiatočníkov Tréning Regenerácia Motivácia

Ako sa dostať do formy po dlhšom oddychu

12
Strava Sacharidy Výživa

Jedálny lístok podľa sacharidových vĺn

Navigácia

Magazíny