Prinášam vám ďalší recept z lososa, ktorý by mal patriť do jedálnička každého športovca. Dodá dostatok bielkovín, ktoré obsahujú deväť základných aminokyselín. Ľudský organizmus sa bez nich nezaobíde, no nevie si ich vytvoriť. Vyskúšajte cestovinový šalát s duseným lososom na víne, ktoré môžete ďalej doplniť o bylinky a prílohy podľa svojej chuti.
Losos sa radí medzi tie živočíšne potraviny, ktoré by sme mali konzumovať pravidelne, predovšetkým pre vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín, a to najmä omega-3-MK. Tie potláčajú zápalové procesy v organizme a pokladajú sa za ochranné faktory výživy proti chorobám srdca a ciev. Tento druh ryby je možné pripraviť na množstvo spôsobov. Zachutí vám ľahký šalát s lososom a avokádom alebo diétny zapečený losos? Ak máte chuť na sýtejší obed či večeru, vyskúšajte recept na cestoviny s duseným lososm.
Potrebujete:
400 g čerstvého lososa,
špaldové alebo obyčajné cestoviny,
1 PL olivového oleja,
1 šalotka,
1 šálka bieleho vína,
soľ a čierne korenie podľa chuti,
bobkový list,
petržlenová vňať.
Postup:
Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.
Lososa umyte a odstráňte z neho kožu. Potom ho pokrájajte na kocky a jemne osoľte. Na panvici ohrejte olivový
olej, pridajte nadrobno nakrájanú
šalotku a bobkový list. Po chvíli prilejte aj biele
víno, osoľte a okoreňte. Keď sa víno spolovice vyvarí, pridajte posoleného lososa a opatrne premiešajte. Všetko spolu poduste, kým losos nebude hotový. Na záver posypte nasekanou
petržlenovou vňaťou. Do hotovej zmesi vložte aj uvarené cestoviny, premiešajte a podávajte. Hotové jedlo môžete posypať obľúbeným syrom a dozdobiť čerstvými bylinkami. Dobrú chuť!