Do tejto super potravy sa zamilovali najskôr všetci Američania. A čo je americké, je vždy cool, preto sa chia semená uchytili aj v európskych krajinách. V tomto prípade nebolo americké poblúznenie na škodu, chia sú najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín. A skrývajú v sebe oveľa viac.
Rastlina Šalvia Hispánska, z ktorej semienka pochádzajú, rastie najmä v Mexiku a Južnej Amerike. Je príbuzná mäte a klíči veľmi rýchlo, avšak najbohatší zdroj vitamínov, minerálov a iných látok skrýva v malých semienkach. Chia obsahujú bohaté zásoby antioxidantov (dokonca štyrikrát viac ako čučoriedky), minerálnych látok a množstvo proteínov vrátane ôsmich esenciálnych aminokyselín. Obsahujú viac omega-3 mastných kyselín ako losos a majú väčšie zásoby vlákniny ako ľanové semienka. Vápnik je v chia semenách zastúpený päťkrát viac ako v mlieku, vitamín C sedemkrát viac ako v pomarančoch, fosfor dvakrát viac ako v banáne a v chia semienkach nájdete trikrát viac železa ako v špenáte. Nie je čudo, že sa chia dostali na zoznam super potravín.
Hlavné účinky
Oproti ostatným dostupným semenám sú chia porovnateľne drahé a podľa mnohých názorov bez chuti, po prípade len s jemným orieškovým nádychom. V prípade chia semienok nejde ani tak o chuť, ako o
liečivé účinky, ktoré majú. Pri konzumácii zázračných semienok treba zvýšiť aj príjem tekutín, pretože obsahujú veľké množstvo vlákniny. Látky v chia semienkach redukujú zápaly, posilňujú srdce a stabilizujú hladinu cukru v krvi.
Znižujú vysoký tlak, pomáhajú pri liečbe artritídy a cukrovky.
Semienka sa stali potravinovou módnou vlnou v Amerike nielen vďaka zdraviu prospešným účinkom, mladé ženy zaujali aj estetické benefity konzumácie chia - zdravú a jemnú pleť, hebké a lesklé vlasy či silné nechty. Slečnám neušiel ani poznatok, že s chia možno bezbolestne a rýchlo schudnúť. Semená redukujú chuť na jedlo a blokujú vstrebávanie kalórií. Pri ich konzumácii sa navyše cítite rýchlejšie sýty a stačí vám menej jedla. Okrem tých čo držia nejakú diétu zaujali semená i amerických atlétov, pretože gél vyrobený z vody a šalvie výborne hydratuje telo a dodáva mu svieži energiu.
Využitie v jedlách
Chia semienkami možno zahustiť polievku, ochutiť jogurt alebo müsli, pridať ich môžete do ovocných nápojov, šalátových dressingov či samotných šalátov, alebo z nich vyrobíte ľahkú nátierku na chlieb. Ak ste maškrtný a potrebujete nahradiť chipsy a chrumky, vyberte si chia ako váš každodenný
zdravý snack. Alebo semienka jednoducho vmiešajte do ovocných štiav či do mlieka. Pridajte hrsť semien do omelety alebo marinády na mäso - výborne sa hodí k worcesterovej, sójovej alebo barbecue omáčke. Chia semienka sú výborným zahusťovadlom omáčok a polievok. Ak radi pečiete domáci chlieb alebo iné pečivo, vyskúšajte pridať za hrsť Chia a obohaťte svoj chlieb o
vitamíny.