Polievka je jedlo, ktoré veľa ľudí podceňuje alebo úplne vynecháva. Ak si chcete spestriť svoju stravu a zároveň dodať organizmu potrebné proteíny, pripravte si jednu z týchto polievok.
Kuracia polievka so špenátom a čerstvým pestom
Ingrediencie
- 2 čajové lyžičky olivového oleja,
- čierne korenie,
- kuracie prsia (ideálne 1 veľké a vykostené),
- 1 roztlačený veľký strúčik cesnaku,
- 5 pohárov kuracieho vývaru (v časovej tiesni ho môžete nahradiť aj vývarom z bujónu),
- sušená majoránka,
- baby špenát,
- parmezán,
- čerstvé bazalkové listy.
Postup
Na hlbokej panvici zohrejte olivový olej a opečte na ňom nakrájané kuracie prsia, až kým nebudú zlatisté. Pridajte cesnak, premiešajte a pridajte kurací vývar. Posypte majoránkou a počkajte, kým polievka zovrie. Potom znížte teplotu a nechajte variť, kým kura nebude prepečené, cca 5 minút. Vyberte kuracie kúsky a nechajte ich vychladnúť. Do polievky pridajte špenát, nechajte zovrieť a 5 minút varte. V mixéri zmiešajte lyžičku olivového oleja, parmezán, bazalku a mixujte, až kým nevytvoríte pesto. Kura a pesto vmiešajte do polievky a polievku okoreňte. Potom môžete polievku servírovať. Do taniera skúste podľa chuti pridať aj opečené krutóny.
Vyskúšajte tiež: Lahodná a rýchla špenátová polievka - recept bohatý na Omega 3, vitamín C a železo.
Hustá karfiolová polievka
Ingrediencie
- Plnozrnný chlieb nakrájaný na kocky,
- 4 čajové lyžičky olivového oleja,
- čierne korenie,
- ¼ čajovej lyžičky cesnakového prášku,
- 1 sladká nasekaná cibuľa,
- ¼ čajovej lyžičky soli,
- 2 čajové lyžičky práškovej papriky,
- ½ pohár suchého bieleho vína,
- 1 karfiolová hlava,
- 4 poháre kuracieho vývaru (v časovej tiesni ho môžete nahradiť aj vývarom z bujónu),
- 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu,
- syr gouda,
- ¼ pohára smotany na varenie.
Postup
Predohrejte si rúru na 200 stupňov. Do misky vložte chlieb s olivovým olejom, korením, cesnakovým práškom a premiešajte. Chlieb umiestnite na plech a vložte do rúry. Nechajte piecť približne 15 minút, až kým nebude zlatistý. Medzitým rozohrejte v hrnci 2 čajové lyžičky oleja na strednom ohni. Pridajte cibuľu, soľ a nechajte podusiť, až kým nebude cibuľa mäkká. Posypte korením, paprikou, zvýšte teplotu a nalejte víno. Keď víno začne vrieť, pridajte nakrájaný karfiol a vývar, zakryte hrniec a za častého miešania nechajte znovu zovrieť. Znížte teplotu a varte približne 10 minút, pokiaľ nebude karfiol mäkký. Polievku prelejte do mixéra a rozmixujte. Vráťte ju späť do hrnca a pridajte trochu odloženého vývaru, kukuričný škrob, smotanu a syr. Všetko spolu premiešajte na miernom ohni, približne 1 minútu. Polievku podávajte s opečenými krutónmi.