Recept na jemnú krémovú špenátovú polievku

Recept na jemnú krémovú špenátovú polievku

Ste milovníci zdravej stravy a bez polievky si neviete predstaviť svoju existenciu? Prinášame vám výborný a jednoduchý recept na krémovú polievku zo špenátu. Určite si ju obľúbite vy a aj vaše deti. Táto rýchla polievka vás príjemne zasýti, no nezaťaží žalúdok. Je vhodná aj pre vegetariánov či vegánov.

Na polievku budeme potrebovať

  • 2-3 lahôdkové cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice kvalitného olivového oleja
  • 1 l zeleninového alebo hydinového vývaru
  • 375 g čerstvého špenátu
  • 100 g syra feta
  • 100 ml smotany na šľahanie (pre vegánov kokosové mlieko)
  • morskú
  • soľ
  • čierne korenie

Ďalej použijeme

  • tyčový mixér
  • strúhadlo

Postup pri príprave

  1. Na začiatok nasekáme bielu časť lahôdkovej cibuľky (zelenú si odložíme na neskôr) spolu s cesnakom nadrobno. Orestujeme ich na olivovom oleji dozlatista.
  2. Podlejeme horúcim vývarom a privedieme k varu.
  3. Pridáme umytý špenát a varíme pod pokrievkou približne 10 minút. Občas premiešame.
  4. Feta syr si rozdrobíme v rukách na menšie kúsky. Pridáme k nemu nasekanú zelenú časť lahôdkovej cibuľky, premiešame a ochutíme čiernym korením.
  5. Polievku zjemníme smotanou/kokosovým mliekom a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme, prípadne môžeme pridať aj štipku nastrúhaného muškátového orieška.
  6. Pred servírovaním posypeme polievku syrom a nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.


Špenát je výborným zdrojom kyseliny listovej, vitamínu A, železa a vitamínu K.

Špenát je výborným zdrojom kyseliny listovej, vitamínu A, železa a vitamínu K.


Aké výhody prináša konzumácia špenátu?

  • Po tepelnej úprave alebo rozmrazení získate zo špenátu asi 5-krát viac železa ako zo surových lístkov.
  • 100 gramov špenátu obsahuje dve tretiny dennej potreby vitamínu A.
  • Je bohatý na kyselinu listovú, vitamín C, horčík a železo.
  • Obsahuje aj vápnik, zinok a selén.
  • Priaznivo vplýva na kožné ochorenia, akné a vyhladzuje vrásky.
  • Znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Je bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín.
  • Priaznivo vplýva na prekyslený organizmus, robí ho zásaditým.
  • priaznivé účinky na trávenie, zabraňuje zápche.