Spomedzi všetkých druhov tekvíc vyniká hokkaido svojou chuťou, sýtou oranžovou farbou aj množstvom vitamínov, ktoré obsahuje. Má nízky obsah kalórií a skvele dopĺňa slané i sladké jedlá. Tekvica hokkaido by nemala chýbať ani vo vašej kuchyni, pri nákupe ale dbajte na to, aby bola zrelá. Tekvica vhodná na varenie bude mať vysušenú stonku. Čo si z nej tentokrát pripravíte? Vyskúšajte recept na krémovú tekvicovú polievku, ktorú budete mať hotovú už za pol hodinu.
Nutričná hodnota v 100 g tekvice hokkaido:
Energetická hodnota | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
208 kJ / 50 kcal
| 2 g | 9 g | 0,23 g | 2 g |
Tekvica Hokkaido má mäkkú, maslovú dužinu. Je jedinou tekvicou, ktorú nemusíme šúpať. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Obsahuje aj mnoho cenných minerálnych látok a ďalších vitamínov, napríklad draslík, vápnik a železo, vitamíny A, B, C, E a K. Vďaka svojej lahodnej chuti a pozitívnemu vplyvu na zdravie je z tejto japonskej tekvice stálica aj v našich kuchyniach. Hodí sa do šalátov a môže sa aj zapekať, no najobľúbenejším receptom z tekvice hokkaido je jemná tekvicová polievka. Poďme si ju spoločne pripraviť!
Čas prípravy: 10 minút. Čas varenia: 30 minút.
Ingrediencie
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 750 gramov ošúpanej a nakrájanej tekvice
- 1 veľký ošúpaný a nakrájaný zemiak
- 4 poháre zeleninového alebo kuracieho vývaru
- ¼ pohára nízkotučného bieleho jogurtu
Postup
Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cesnak a cibuľu do zlatista. Pridajte tekvicu, zemiak a vývar a čakajte, kým polievka zovrie. Znížte plameň a nechajte polievku vrieť aspoň 20 minút, pokým nebude tekvica mäkká. Po 20 minútach vypnite sporák a nechajte trochu vychladnúť. Po vychladnutí polievku rozmixujte až kým nebude vláčna. Polievku naložte do tanierov a do každého taniera dajte na vrch lyžicu jogurtu.
Nutričné informácie
V jednej porcii polievky sa nachádza:
- Energia: 859 kJ
- Proteín: 8 g
- Tuk: 7 g
- Uhľohydráty: 27 g (z toho cukor: 16 g)
- Vláknina: 4 g
- Sodík 1062 mg
Polievka obsahuje betakarotén a vitamíny C, B a E. Je bohatá na draslík ale má málo sodíka, preto prospieva srdcu. Vďaka antioxidantom posilňuje obranyschopnosť organizmu. Okrem toho pozitívne pôsobí na tráviaci systém a slúži ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva. Konzumovať ju môžete aj pred výkonom aj po výkone.