Pripravte si domácu nutellu na nerozonanie od originálu

Pripravte si domácu nutellu na nerozonanie od originálu

Čokoládová nátierka Nutella obsahuje veľa spracovaného cukru, ktorý ju robí tak návykovou. Ak sa nechcete vzdať sladkej čokoládovej nátierky, ale hľadáte zdravšiu verziu, pripravte si recept na raňajkovú domácu nutellu. Skladá sa len zo šiestich surovín, ktoré z nej robia menej spracovanú verziu čokoládovej nátierky. Domáca Nutella je bez mliečnych výrobkov, preto je vhodná aj pre vegánov.

Opečené lieskové orechy dodávajú domácej Nutelle orieškovú príchuť a spolu s kakaovým práškom bohatým na antioxidanty zabezpečujú skvelú chuť. Kokosový cukor sa postará, aby bola nátierka dostatočne sladká a vy si ju tak môžete vychutnať počas raňajok, na vianočke, palacinkách, na koláči alebo pridať do mlieka a vychutnať si horúcu čokoládu. Pripravte si s nami domácu Nutellu na nerozoznanie od originálu.

Na nutellovú nátierku budeme potrebovať

  • 130 g surových lieskových orechov,
  • 30 ml kokosového oleja,
  • 120 g kokosového cukru,
  • 40 g kakaového prášku,
  • 1 ČL vanilkového extraktu,
  • štipka morskej soli.

Zdravá nutellová nátierka z lieskových orechov.

Postup

  1. Predhrejte si rúru na 350 °C. Rozložte lieskové orechy na plech a pečte 10 - 12 minút, alebo kým šupky stmavnú a prasknú.
  2. Lieskové orechy nechajte vychladnúť, preložte ich na kuchynskú utierku a odstráňte väčšinu šupiek trením v utierke.
  3. Vložte lieskové orechy do kuchynského robota a mixujte ich 5 - 6 minút, kým budete mať krémové lieskové maslo.
  4. Pridajte olej a miešajte ďalšiu minútu. Pridajte cukor, kakao a vanilku a premiešajte, pokiaľ nie sú úplne spojené. Odporúčame cukor rozomlieť v koreninovom mlynčeku, aby bol viac práškový a menej drsný.
  5. Nalejte nutellovú nátierku do nádoby, kde po ochladení mierne spevní alebo si ju hneď vychutnajte na vianočke, palacinkách alebo domácom banánovom chlebe.

Domácu nutellovú nátierku skladujte v chladničke po dobu 2 až 3 týždňov. Ak budete chcieť nátierku krémovú, stačí ju zjemniť v mikrovlnnej rúre na pár sekúnd alebo nechať prirodzene roztopiť. Domácu čokoládovú nátierku neodporúčame skladovať pri izbovej teplote, nakoľko nie sú spracované pasterizáciou a konzervačnými látkami, aby vydržali dlhšie.