Navštívte našu predajňu v Bratislave od 10:30 do 19:00 na Račianskej 31
Doprava zadarmo už od 40 €
Tvoj košík 0.00 €

    Produkty

    Nenašla sa žiadna zhoda

Kategórie

Nenašla sa žiadna zhoda

Značky

Nenašla sa žiadna zhoda

Vášeň menom čokoláda
04.07.2018 Dĺžka čítania: 2 min. Výživa Zdravie Zaujímavosti

Vášeň menom čokoláda

Čokoláda vyvoláva v ľuďoch vášeň, povznesenú náladu a príjemné pocity. O jej výnimočnosti hovorí aj množstvo legiend. Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, má povzbudzujúce účinky a je najzdravším cukrárenským výrobkom. Už v dobách starých Aztékov považovali kakaovník za symbol plodnosti a života.

História čokolády

Lahodný čokoládový nápoj s aztéckym názvom „xocolatl“ si vyrábali už starí Azétkovia, ktorí namiesto cukru používali na vylepšenie chuti vanilku, chilli alebo klinček. Objav lahodnej čokolády pre európsky civilizovaný svet možno datovať do čias kolonizácie Ameriky, kedy ju v 15. storočí objavil Krištof Kolumbus. Práve Kolumbus bol prvým Európanom, ktorý čokoládu spoznal.

Čokoláda

Na svojej štvrtej a poslednej ceste do Ameriky v roku 1502 uvidel na brehu Hondurasu obrovské kanoe naplnené tovarom - čokoládovými bôbmi. Kolumbus a jeho tím nasadli do plavidla a nechali sa viesť „čokoládovou plavbou“. O niekoľko desaťročí neskôr priniesol španielsky prieskumník Hernando Cortez postup výroby čokoládového nápoja, ktorý spoznal pri dobývaní Mexika. Aj vďaka Cortezovým horlivým prirovnaniam čokolády k božskému nápoju, ktorý vás zbaví akejkoľvek únavy a postaví vás na nohy, sa čokoláda postupne rozširovala po celej Európe.

Typy čokolád

Horká čokoláda alebo čokoláda na varenie je nesladená a tvorí ju čistý kakaový nápoj. Tmavá čokoláda neobsahuje mlieko a musí spĺňať európsku normu - minimálne 35 % kakaovej sušiny. Kakaové maslo najvyššej kvality obsahujú takzvané Couverture. Obsahuje vysoké percento čokoládového moku, väčšinou viac ako 70 %. Biela čokoláda sa vyrába z kakaového masla, neobsahuje pevné kakaové zložky. Pochúťková čokoláda nie je čokoládou v pravom zmysle. Obsahuje minimum kakaovej sušiny a mnoho rastlinného tuku, cukru a rôznych aróm, ktoré jej dodávajú chuť.

Účinky čokolády

Vďaka vysokému obsahu kofeínu má povzbudzujúce účinky a telu dodáva veľké množstvo energie. Horká čokoláda znižuje vysoký krvný tlak a obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú v liečbe kardiovaskulárnych ochorení. Látky v čokoláde zvyšujú činnosť endorfínov, preto má antidepresívne účinky. Pôsobí tiež ako afrodiziakum. Obsahuje minerály ako draslík, vápnik, fosfor, horčík a sodík.

Mliečna čokoláda

Najzdravšie čokolády sú tie, ktoré obsahujú najväčšie percento sušiny. Aj keď je čokoláda považovaná za najmenej škodlivý cukrársky výrobok, s jej konzumáciou to netreba preháňať. Obsahuje totiž veľa tukov a cukrov. Každodenná konzumácia väčšieho množstva môže viesť k zvýšeniu hmotnosti a ku kazivosti zubov. Kakaové maslo obsahuje veľa nasýtených tukov, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.

Prečo je zdravé jesť tmavú čokoládu s mierou?

Svetové štúdie dokázali, že:

  • Je to dobré pre srdce a krvný obeh.Tmavá čokoláda pomáha obnoviť flexibilitu tepien a zároveň zabraňuje tomu, aby sa biele krvinky prilepili na steny krvných ciev - bežné príčiny upchatia tepien.
  • Znižuje riziko mŕtvice.
  • Je bohatá na minerály. Tmavá čokoláda je plná prospešných minerálov, ako je draslík, zinok, selén či železo.
  • Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zároveň znižuje riziko vzniku kardiovaskulárných ochorení.
  • Jedenie čokolády je prospešné pre pokožku. Látky v tmavej čokoláde môžu pomôcť pri ochrane proti slnečným lúčom.
  • Dokáže pomôcť znížiť váhu. Neurovedec, Will Clower, hovorí, že keď sa na jazyku rozpustí malý štvorec dobrej čokolády 20 minút pred jedlom, spustia sa hormóny v mozgu, ktoré hovoria: „Som plný“, čím sa znižuje množstvo potravy, ktoré následne konzumujeme.
  • Môže pomôcť predísť cukrovke. Ukázalo sa, že kakao zlepšuje citlivosť na inzulín. A tak horká čokoláda, s mierou samozrejme, môže oddialiť alebo zabrániť vzniku cukrovky.
  • Je dobrá pre mozog. Jednotlivé látky redukujú stratu pamäti u starších ľudí a protizápalové vlastnosti horkej čokolády sa ukázali ako prospešné pri liečbe poranení mozgu, ako je otras mozgu.
  • Pomáha pri zlepšení nálady.

čokoláda zdravie výživa

Napísal

Karol

04.07.2018

Som rekreačný cyklista, športovec a kedysi aj cestovateľ. Okrem cyklistiky sa venujem sa outdoor aktivitám v prírode, behu, plávaniu a iným športom. Prešiel som svet na bicykli v rokoch 2013 - 2016 v rámci projektu World Bike Travel. Cestovanie na bicykli ma facinuje už od roku 2000, keď sme začali jazdiť po Európe a objavovať nielen na bicykli nové krajiny a kúty sveta. Rád poradím pri výbere bicykla, tréningu, výberu oblečenia alebo doplnkov stravy. Pravidelne jazdím a trénujem na cestnom bicykli hlavne okolo Bratislavy a v Rakúsku. Pravidelne chodíme na bicykloch na výlety, jazdy, preteky po Slovensku a iných krajinách Európy. Okrem klasických cyklo maratónov som prešiel aj extrémne preteky ako Istria 300, Alpenbrevet Platinum Tour, zúčastnil som sa 24 hodinovej jazdy z KE do BA, pravidelne chodím cyklomaratón Jasná alebo Trnava Rysy. Ročne najazdím od 6000 do 25000 km. Naše firmy poskytujú služby v oblastiach ako tvorba e-shopov a webstránkok, poskytujeme marketingové a e-commerce služby. Sám som konzultant v oblasti marketingu, e-commerce a pre web, kde okrem poradenstva, školení riešim aktívne aj zlepšovanie procesu, audity, analýzy, budgeting a riadenie projektov. V oblasti mám už viac ako 20 rokov skúseností. Od roku 2002 sa venujem profesionálne IT, školeniam, online, tvorbe webstránok, SEO a marketingu od roku 2007. Založil som marketingovú agentúru Madviso, e-shop platformu Midasto a e-shop a predajňu so zameraním na cyklo a outdoor Trenujeme. Rád spolupracujem na zujímavých projektoch a rozvíjam ich.

Najnovšie články

Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Potrebné

Štatistiky

Marketing

Potrebné
Potrebné súbory cookie pomáhajú vytvárať použiteľné webové stránky tak, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia stránky a prístup k chráneným oblastiam webových stránok. Webové stránky nemôžu riadne fungovať bez týchto súborov cookies.
Štatistiky
Štatistické súbory cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby pochopili, ako komunikovať s návštevníkmi webových stránok prostredníctvom zberu a hlásenia informácií anonymne.
Marketing
Marketingové súbory cookies sa používajú na sledovanie návštevníkov na webových stránkach. Zámerom je zobrazovať reklamy, ktoré sú relevantné a pútavé pre jednotlivých užívateľov, a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré môžu byť použité webovými stránkami, aby zefektívnili užívateľovu skúsenosť.

Zákon hovorí, že môžeme ukladať súbory cookie na vašom zariadení, ak sú nevyhnutné pre prevádzku týchto stránok. Pri všetkých ostatných typoch súborov cookie potrebujeme váš súhlas.

Táto stránka používa rôzne typy cookies. Niektoré cookies sú tu umiestnené službami tretích strán, ktoré sa objavujú na našich stránkach.

Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.

Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Zásadách ochrany osobných údajov.