Ani vy v lete nemáte chuť jesť a už vôbec nie varené teplé jedlá? Skúste niektorý z týchto receptov na špeciálne letné jedlá pripravené z chladivých surovín.
Strava je dôležitou súčasťou letného chladivého režimu. Treba si vyberať potraviny, ktoré organizmus prirodzene ochladzujú.
Letný raňajkový nápoj
Potrebujete
- 250 ml kokosového mlieka alebo kokosovej vody,
- 1 hrsť semienok chia,
- 2 limetky,
- 1 ČL mletého kardamónu,
- 2 ČL ryžového sirupu.
Postup
Semienka zalejte mliekom alebo vodou v izbovej teplote a nechajte asi 10 minút postáť, aby napučali. Vlejte do nádoby stolného mixéra, pridajte ošúpanú limetku nakrájanú na malé kúsky, sirup a kardamón. Vymixujte dohladka a podávajte vo vysokom pohári so slamkou.
Izbová teplota všetkých surovín je veľmi dôležitá. V lete máte asi pocit, že vás ochladia len ľadové nápoje. Nie je to však pravda,
vhodnejšia je izbová teplota. Tento nápoj vás vďaka chladivému kokosovému mlieku alebo vode,
kardamónu a limetke skvele ochladí.
Chuť kardamónu však nesedí každému, preto ho radšej skúste vopred. Semienka chia dodajú
plnohodnotné bielkoviny, keďže patria medzi
rastlinné zdroje úplných bielkovín (obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny ako mäso, ryby alebo vajíčka).
Osviežujúce letné rizoto
Potrebujete
- 2 šálky jazmínovej ryže,
- 1 cuketu,
- 1 šálku čerstvého hrášku,
- 1 veľkú mrkvu,
- ½ šálky vody,
- 1 šálku čerstvých nasekaných byliniek (bazalka, koriander, petržlenová vňať)
- štipku soli,
- štipku vegety,
- štipku kurkumy,
- 1 PL kokosového oleja.
Postup
Ryžu uvarte vo vriacej mierne osolenej vode domäkka. Na veľkej panvici rozohrejte kokosový olej a opražte na ňom mrkvu a cuketu. Podlejte ½ šálky vody, osoľte, pridajte hrášok, vegetu a kurkumu, zakryte pokrievkou a duste asi 10 minút. Potom do zeleninovej zmesi primiešajte uvarenú ryžu a nasekané bylinky. Všetko ešte raz premiešajte a podávajte s chladivým letným osviežením (recept nižšie).
Ryža patrí medzi chladivé potraviny. Podobne zelené druhy zeleniny, kokosový olej a bylinky organizmus
ochladia. K tomuto rizotu môžete pridať aj
opražené kúsky kuracích pŕs pripravené podľa návodu v recepte na
šalát s kuracím mäsom a parmezánom na dva spôsoby. Opražte ich však na kokosovom oleji, ktorý je jediným chladivým druhom oleja.
Neutrálny letný šalát ako príloha
Potrebujete
(3 porcie)
- 2 šálky miešaného zeleného šalátu,
- 1 menšiu uhorku,
- 1 šálku zeleného hrášku,
- 1 malú žltú cuketu,
- 1 malú zelenú cuketu,
- 1 malú mrkvu,
- štipku soli,
- štipku vegety,
- štipku kurkumy
- hrsť čerstvých nasekaných byliniek (bazalka, koriander, petržlenová vňať)
- 1,5 PL olivového oleja
Postup
Šalát umyte, osušte, natrhajte na menšie kúsky a vložte do veľkej šalátovej misy.
Mrkvu a uhorku nastrúhajte nahrubo na strúhadle na syr a pridajte k šalátu.
Cuketu tiež nastrúhajte nahrubo, vložte ju do osobitnej misky a pridajte k nej
hrášok. Zalejte vriacou vodou, nechajte asi minútu
postáť, preceďte a
prepláchnite pod studenou vodou. Nechajte odkvapkať a primiešajte k zelenine vo veľkej mise. Osoľte, pridajte vegetu, kurkumu a bylinky a zalejte olivovým olejom.
Tento svieži šalát sa môže podávať
ako príloha k bielemu mäsu, rybám, tofu alebo inej „chudej“ bielkovine. Skúste ho s
lososom v brusnicovej omáčke alebo ním naplňte
cícerové placky na večeru. Zasýti, osvieži a navyše je vynikajúci.
Chladivé tekuté osvieženie
Potrebujete (4 porcie)
- 1 l vody v izbovej teplote,
- 4 limetky,
- 2 ČL mletého kardamónu,
- hrsť lístkov čerstvej mäty.
Postup
Limetky ošúpte a
nakrájajte na tenké kolieska.
Mätu umyte pod tečúcou vodou a natrhajte na menšie kúsky. Všetky suroviny vložte do džbánu vhodnej veľkosti, zalejte 100 ml vody a poriadne premiešajte. Nechajte chvíľu postáť a potom zalejte zvyškom vody. Premiešajte a podávajte ozdobené kolieskom limetky a lístkom čerstvej mäty.
Tento nápoj sa mimoriadne
hodí na horúce leto, lebo všetky v ňom použité suroviny
organizmus ochladzujú. Nezabudnite, že voda musí mať
izbovú teplotu, nesmie byť ľadová. Pripravte si ho ráno do zásoby a vezmite si so sebou aj do práce alebo na kúpalisko.