
Arašidové maslo (na 250 g masla)
Budete potrebovať
- 150 g nesolených arašidov
- 4 pl arašidového oleja
- ½ čl morskej soli
- 2 pl medu
Postup
Na miernom ohni opražte na sucho arašidy, kým nezačnú „chytať farbu“. Uvidíte, ako sa z nich začne uvoľňovať olej. Stiahnite ich z ohňa a presypte do mixéra. Ešte pokiaľ sú teplé, ich začnite mixovať. Od výkonnosti vášho mixéra závisí ako rýchlo premení arašidy na tuhú hmotu. Bežný mixér to zvládne do minúty. Dávajte však pozor, aby ste mixér neprehriali. Ak to nezvláda, dajte mu čas, aby vychladol a potom pokračujte. Do tuhej arašidovej hmoty pridajte olej, lyžicu medu a trochu soli. Opäť poriadne premixujte a ochutnajte. Ak maslu niečo chýba, pridajte zvyšok soli a medu. Pokiaľ je maslo príliš tuhé, pomixujte ho chvíľu dlhšie alebo pridajte ešte trochu arašidového oleja. Takto si pripravíte krémové arašidové maslo. Ak máte radi maslo s kúskami arašidov, nasekajte zopár arašidov na menšie aj väčšie kúsky a zamiešajte ich do krémového masla. Skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.
Rýchly banánový koktejl s arašidovým maslom (1 porcia)
Budete potrebovať:
- 200 ml mlieka (môžete tiež použiť rastlinné – sójové, mandľové, kokosové mlieko)
- ½ banánu
- 1 pl arašidového masla
- 1 čl chia semiačok
Postup:
Mlieko, banán a arašidové maslo rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Prelejte do pohára a posypte chia semiačkami. Výživné a chutné raňajky sú do minúty hotové.