Zemiaky patria k základným potravinám určite aj vo vašej kuchyni. Využívame ich najčastejšie ako prílohu, konzumujú sa hlavne s mäsom a zeleninou. S trochou kreativity môžete z tejto obyčajnej potraviny vykúzliť sýte teplé jedlo, ktoré bude plné chuti a dôležitých živín.
Prečo zaradiť zemiaky do svojho jedálnička
Existuje veľa druhov zeleniny, ktoré na tanieri vytvoria sviežu hru farieb, potešia vaše chuťové bunky a prevoňajú celú kuchyňu. Prečo sa teda uspokojiť s niečím tak… Nudným?
Možno vás to prekvapí, no zemiaky sú výživovo vysoko hodnotná potravina. Sú výborným zdrojom sacharidov, ktoré naše telo v zdravej miere potrebuje. Dokážu zasýtiť na dlhý čas, neobsahujú takmer žiadny tuk a vďaka nízkej kalorickej hodnote sú vhodné aj pre ľudí, ktorí chcú zhodiť nadbytočné kilá. Zdroje vlákniny v zemiakoch (celulóza a pektíny) dokážu pomôcť tráveniu. Zo zemiakov tiež vyťažíme slušnú dávku vitamínov (C, skupina vitamínov B, biotín) a tiež množstvo aminokyseliny s názvom lyzín, ktorá hrá dôležitú úlohu pri vstrebávaní vápnika, budovaní svalov a zotavovaní sa po úrazoch.
Zemiaky je vhodné konzumovať v teplom stave, tesne po uvarení alebo upečení.
Zapečené domino zemiaky s bylinkami a ovčím syrom
Potrebujeme:
- 3 stredne veľké zemiaky,
- 20 g masla,
- 4 bobkové listy,
- vetvička tymiánu (môže byť aj sušený),
- čierne korenie,
- soľ,
- čerstvý ovčí syr.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Vložíme ich do stredne veľkej nádoby na pečenie tak, aby pripomínali spadnuté domino. Zemiaky polejeme rozpusteným maslom. Bobkové listy pretrhneme na polovicu a rovnomerne rozložíme medzi plátky zemiakov. To isté urobíme aj s tymiánom. Ovčí syr rozdrobíme na kúsky a v tenkej vrstve uložíme na zemiaky. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby, pečieme zhruba 20 minút, alebo kým zemiaky nezískajú zlatú farbu.
Pikantné zemiaky s ananásom
Potrebujeme:
- 700 g zemiakov, nakrájané na stredne veľké kúsky,
- 40 g masla,
- 200 g ananásu nakrájaného na kúsky,
- polovica stredne veľkej čili papričky, nakrájaná na kúsky,
- čierne korenie a koriander na dochutenie.
Vo väčšej panvici necháme zovrieť osolenú vodu. Pridáme kúsky zemiakov, ktoré necháme variť 7 minút. Vylejeme vodu tak, aby jej an dne zostala len trochu, panvicu prikryjeme a na nízkej teplote necháme zemiaky v pare ešte 5 minút. K zemiakom pridáme maslo a korenie, necháme opiecť, kým maslo nezhnedne. Pridáme ananás a opekáme ešte 3 minúty. Na záver posypeme čili a koriandrom.
Zemiaky plnené syrom a zelenými fazuľkami
Potrebujeme:
- 2 väčšie zemiaky uvarené v šupke, nelúpané,
- hrsť zelených fazuliek,
- syr podľa vlastného výberu,
- olivový olej,
- korenie a soľ.
Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, prekrojíme ich pozdĺžne na polovicu a lyžicou opatrne vydlabeme vnútro zemiaku. Mäkké vydlabané vnútro vložíme do misky, zmiešame s nastrúhaným syrom a fazuľkami. Dochutíme soľou a korením. Vydlabané zemiaky naplníme zmesou, posypeme trochou syra a zľahka pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry na 160 °C na 5 až 10 minút, kým sa syr nerozpustí.
K zemiakom môžete v každom recepte pridať čerstvú zeleninu, obľúbený dresing alebo omáčku, prípadne zemiaky použiť ako prílohu k mäsu. Vznikne tak vyvážené chutné jedlo, ktoré vás zasýti na dlhý čas.