Ak veľa športujete a potrebujete do svojej stravy zahrnúť sacharidy, bulgur je veľmi vďačnou potravinou. Môžete ho používať ako prílohu k mäsu, robiť si z neho šaláty, rizotá, ale aj skvelé kaše na raňajky. Inšpirujte sa našimi receptami na dva chutné šaláty, ktorých príprava vám zaberie minimum času.
Prečo sa oplatí jesť bulgur?
Bulgur je ako
celozrnná predvarená pšenica veľmi zdravá obilnina, ktorá je už dlhé roky bežnou súčasťou jedál Blízkeho Východu či Stredomoria. Nielenže si ho zamilujete pre jeho skvelú
orieškovú chuť, ale podporí aj vaše trávenie, upokojí maškrtný jazýček, urýchli metabolizmus, detoxikuje hrubé črevo a uľahčí vyprázdňovanie. Okrem toho, že bulgur má naozaj
nízky glykemický index – dokonca nižší než quinoa či kuskus, je tiež bohatým zdrojom
vitamínu B3, ale aj minerálov, ako sú železo a zinok, ktoré telu pomáhajú pri regenerácii po športovom výkone.
Hotový za pár minút
Bulgur sa pripravuje extrémne ľahko. Nechajte v hrnci zovrieť vodu, do ktorej vysypete dobre
prepláchnutý bulgur. Uvarte ho domäkka a v závere osoľte. Zvyšnú vodu zlejte a nechajte ho ochladnúť. Celý proces zaberie len pár minút, ešte kratší čas, než príprava cestovín.
Svieži zeleninový šalát s bulgurom
Budete potrebovať
- 1 hrnček bulguru
- asi 1/2 ČL morskej soli
- 1/3 hrnčeka červenej cibule alebo cibuľky šalotky (ak nemáte radi prenikavú chuť cibule, môžete ju nakrájanú predtým na pár minút namočiť do vlažnej vody)
- 1 väčšiu červenú papriku
- 1 menšiu uhorku
- 1/2 hrnčeka nakrájaného čerstvého kôpru
- 1/2 hrnčeka nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 hrnček uvareného cíceru
- čerstvú šťavu z 1 až 2 citrónov
- panenský olivový olej
- 1 väčší strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- 1/2 ČL čerstvo zomletého čierneho korenia
- 1 ČL rasce
- 1 ČL lyžička hnedého cukru (šalát však chutí skvelo aj bez cukru, takže ho môžete vynechať)
Postup
Kým si pripravíte bulgur, nakrájajte nadrobno cibulu, červenú papriku aj uhorku. Všetky ingrediencie spolu s nakrájanými bylinkami zmiešajte spolu s bulgurom, osoľte, okoreňte (prípadne ocukrite), pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a dobre premiešajte.
Ľahký jesenný šalát s bulgurom a tekvicou
Tekvica takisto obsahuje množstvo vitamínov skupiny B, ale aj draslík, meď, železo horčík, selén. Je tiež bohatá na vodu, ponúka veľkú nádielku vlákniny, ale aj na beta-karotén a vitamín C. My sme tieto ingrediencie doplnili lahodným kozím syrom.
Budete potrebovať:
- 1 hrnček bulguru
- 1 menšiu tekvičku Hokkaidó
- kozí syr namrvený nadrobno (alternatívne môžete použiť aj balkánsky syr)
- olivový olej
- štipku morskej soli
- opražené slnečnicové, prípadne aj iné semienka
Postup:
Najskôr si pripravte tekvicu. Rozkrojte ju, vyberte semienka a vydlabte dužinu. Ak sa vám s tekvicou v surovom stave ťažšie narába, stačí, ak ju rozkrojíte na 4 diely, ktoré rozložíte kožou nadol na plechu vystlanom papierom na pečenie. Kúsky posoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Nechajte tekvicu upiecť domäkka v rúre vyhriatej na 180 °C, potom ju vyberte a nechajte vychladnúť. Dužinu tekvice nakrájajte nadrobno, pridajte bulgur, podľa chuti prípadne dosoľte, pokvapkajte olivovým olejom, posypte kozím syrom a nasucho opraženými semienkami. Niekto do tohto šalátu na zvýraznenie chuti pridáva aj sušené hrozienka alebo brusnice.
Veríme, že vás tieto chutné šalátiky dobre zasýtia, alebo pri experimentovaní prídete na rôzne vylepšenia. Nezabudnite nám o tom napísať v komentároch. ;-)