Špargľová sezóna je časovo krátko ohraničené obdobie. A keďže sa práve nachádzame v jej strede, pripravili sme pre vás dva recepty, ktoré špargľu povýšia z prílohy na hlavný chod. Tak poďme na to.
Zdravotné benefity špargle
Špargľa je nízkokalorická potravina. V sto gramoch špargle sa nachádza iba 20 kalórií. Nemala by chýbať v jedálničku nikoho, kto sa snaží zhodiť pár kíl. Je bohatá na vlákninu, ktorá napomáha tráveniu, obsahuje aj antioxidanty, vitamíny B, C, E a K. Okrem toho v nej nájdete minerály ako draslík, vápnik, meď, železo, zinok, magnézium a mnohé ďalšie.
Prečo jesť špargľu častejšie:
- Zabraňuje vzniku obličkových kameňov.
- Znižuje riziko zápchy a vysokej hladiny cholesterolu (vápnik).
- Napomáha správnemu fungovaniu metabolizmu (vitamíny skupiny B).
- Reguluje hladinu krvného tlaku (draslík).
- Podporuje tvorbu červených krviniek (meď a železo).
- A dokonca podporuje aj kognitívne funkcie mozgu.
Špagety Carbonara so špargľou
Ingrediencie:
- 1 balík špargle,
- 1 polievková lyžica olivového oleja,
- soľ,
-
čierne korenie,
- špagety (môžete použiť aj iné cestoviny),
- anglická slaninka (vo vegetariánskej verzii slaninu vypustite),
- 2 vajcia + 2 vajcové žĺtky,
- parmezán.
Postup
Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Na veľký plech pokrytý papierom na pečenie uložte posolenú a okorenenú špargľu s olejom. Nechajte piecť až kým nebude špargľa mäkká, približne 15-20 minút. Medzitým uvarte špagety, osmažte slaninku. V malej miske spolu zmiešajte vajcia, vajíčkové žĺtky, parmezán a nezabudnite to všetko spoločne osoliť a okoreniť. Do panvice, v ktorej zostala slaninková masť, vylejte obsah misky, špagety, vodu zo špagiet a miešajte. Na záver pridajte špargľu, slaninku a jedlo môžete podávať.
Špargľa s maslom a parmezánom
Ingrediencie:
- 1 balík špargle,
- 3 polievkové lyžice masla,
- soľ,
-
čierne korenie,
- čerstvá petržlenová vňať.
Postup
Očistenú špargľu šikmo nakrájajte. Vo veľkej panvici roztavte maslo a následne pridajte špargľu, soľ a korenie. Všetko to nechajte za stáleho miešania variť, až kým špargľa nebude mäkká (cca 5-6 min). Potom odporúčame znížiť teplotu, aby ste zabránili zhnednutiu samotnej špargle. Po 12 minútach varenia odstavte panvicu z platne, vmiešajte čerstvú petržlenovú vňať spolu s parmezánom. Jedlo presuňte do misky, posypte syrom a podávajte za horúca.
Dobrú chuť.