Špargľa ako hlavný chod

Špargľa ako hlavný chod

Špargľová sezóna je časovo krátko ohraničené obdobie. A keďže sa práve nachádzame v jej strede, pripravili sme pre vás dva recepty, ktoré špargľu povýšia z prílohy na hlavný chod. Tak poďme na to.

Zdravotné benefity špargle

Špargľa je nízkokalorická potravina. V sto gramoch špargle sa nachádza iba 20 kalórií. Nemala by chýbať v jedálničku nikoho, kto sa snaží zhodiť pár kíl. Je bohatá na vlákninu, ktorá napomáha tráveniu, obsahuje aj antioxidanty, vitamíny B, C, E a K. Okrem toho v nej nájdete minerály ako draslík, vápnik, meď, železo, zinok, magnézium a mnohé ďalšie.

Prečo jesť špargľu častejšie:

  • Zabraňuje vzniku obličkových kameňov.
  • Znižuje riziko zápchy a vysokej hladiny cholesterolu (vápnik).
  • Napomáha správnemu fungovaniu metabolizmu (vitamíny skupiny B).
  • Reguluje hladinu krvného tlaku (draslík).
  • Podporuje tvorbu červených krviniek (meď a železo).
  • A dokonca podporuje aj kognitívne funkcie mozgu. 


Špagety Carbonara so špargľou

Ingrediencie:

  • 1 balík špargle,
  • 1 polievková lyžica olivového oleja,
  • soľ,
  • čierne korenie,
  • špagety (môžete použiť aj iné cestoviny),
  • anglická slaninka (vo vegetariánskej verzii slaninu vypustite),
  • 2 vajcia + 2 vajcové žĺtky,
  • parmezán.

Postup

Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Na veľký plech pokrytý papierom na pečenie uložte posolenú a okorenenú špargľu s olejom. Nechajte piecť až kým nebude špargľa mäkká, približne 15-20 minút. Medzitým uvarte špagety, osmažte slaninku. V malej miske spolu zmiešajte vajcia, vajíčkové žĺtky, parmezán a nezabudnite to všetko spoločne osoliť a okoreniť. Do panvice, v ktorej zostala slaninková masť, vylejte obsah misky, špagety, vodu zo špagiet a miešajte. Na záver pridajte špargľu, slaninku a jedlo môžete podávať.

Špargľa s maslom a parmezánom

Ingrediencie:

  • 1 balík špargle,
  • 3 polievkové lyžice masla,
  • soľ,
  • čierne korenie,
  • čerstvá petržlenová vňať.

Postup

Očistenú špargľu šikmo nakrájajte. Vo veľkej panvici roztavte maslo a následne pridajte špargľu, soľ a korenie. Všetko to nechajte za stáleho miešania variť, až kým špargľa nebude mäkká (cca 5-6 min). Potom odporúčame znížiť teplotu, aby ste zabránili zhnednutiu samotnej špargle. Po 12 minútach varenia odstavte panvicu z platne, vmiešajte čerstvú petržlenovú vňať spolu s parmezánom. Jedlo presuňte do misky, posypte syrom a podávajte za horúca.

Dobrú chuť.