Navštívte našu predajňu v Bratislave od 10:30 do 19:00 na Račianskej 31
Doprava zadarmo už od 40 €
Tvoj košík 0.00 €

    Produkty

    Nenašla sa žiadna zhoda

Kategórie

Nenašla sa žiadna zhoda

Značky

Nenašla sa žiadna zhoda

Špargľa ako hlavný chod
11.05.2019 Dĺžka čítania: 1 min. Recepty Hlavné jedlá

Špargľa ako hlavný chod

Špargľová sezóna je časovo krátko ohraničené obdobie. A keďže sa práve nachádzame v jej strede, pripravili sme pre vás dva recepty, ktoré špargľu povýšia z prílohy na hlavný chod. Tak poďme na to.

Zdravotné benefity špargle

Špargľa je nízkokalorická potravina. V sto gramoch špargle sa nachádza iba 20 kalórií. Nemala by chýbať v jedálničku nikoho, kto sa snaží zhodiť pár kíl. Je bohatá na vlákninu, ktorá napomáha tráveniu, obsahuje aj antioxidanty, vitamíny B, C, E a K. Okrem toho v nej nájdete minerály ako draslík, vápnik, meď, železo, zinok, magnézium a mnohé ďalšie.

Prečo jesť špargľu častejšie:

  • Zabraňuje vzniku obličkových kameňov.
  • Znižuje riziko zápchy a vysokej hladiny cholesterolu (vápnik).
  • Napomáha správnemu fungovaniu metabolizmu (vitamíny skupiny B).
  • Reguluje hladinu krvného tlaku (draslík).
  • Podporuje tvorbu červených krviniek (meď a železo).
  • A dokonca podporuje aj kognitívne funkcie mozgu. 

Špargľa

Špagety Carbonara so špargľou

Ingrediencie:

  • 1 balík špargle,
  • 1 polievková lyžica olivového oleja,
  • soľ,
  • čierne korenie,
  • špagety (môžete použiť aj iné cestoviny),
  • anglická slaninka (vo vegetariánskej verzii slaninu vypustite),
  • 2 vajcia + 2 vajcové žĺtky,
  • parmezán.

Postup

Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Na veľký plech pokrytý papierom na pečenie uložte posolenú a okorenenú špargľu s olejom. Nechajte piecť až kým nebude špargľa mäkká, približne 15-20 minút. Medzitým uvarte špagety, osmažte slaninku. V malej miske spolu zmiešajte vajcia, vajíčkové žĺtky, parmezán a nezabudnite to všetko spoločne osoliť a okoreniť. Do panvice, v ktorej zostala slaninková masť, vylejte obsah misky, špagety, vodu zo špagiet a miešajte. Na záver pridajte špargľu, slaninku a jedlo môžete podávať.

Špargľa s maslom a parmezánom

Ingrediencie:

  • 1 balík špargle,
  • 3 polievkové lyžice masla,
  • soľ,
  • čierne korenie,
  • čerstvá petržlenová vňať.

Postup

Očistenú špargľu šikmo nakrájajte. Vo veľkej panvici roztavte maslo a následne pridajte špargľu, soľ a korenie. Všetko to nechajte za stáleho miešania variť, až kým špargľa nebude mäkká (cca 5-6 min). Potom odporúčame znížiť teplotu, aby ste zabránili zhnednutiu samotnej špargle. Po 12 minútach varenia odstavte panvicu z platne, vmiešajte čerstvú petržlenovú vňať spolu s parmezánom. Jedlo presuňte do misky, posypte syrom a podávajte za horúca.

Dobrú chuť.

špargľa špargľové recepty recept so špargľou zdravé recepty zelené recepty

Napísal

Karol

11.05.2019

Som rekreačný cyklista, športovec a kedysi aj cestovateľ. Okrem cyklistiky sa venujem sa outdoor aktivitám v prírode, behu, plávaniu a iným športom. Prešiel som svet na bicykli v rokoch 2013 - 2016 v rámci projektu World Bike Travel. Cestovanie na bicykli ma facinuje už od roku 2000, keď sme začali jazdiť po Európe a objavovať nielen na bicykli nové krajiny a kúty sveta. Rád poradím pri výbere bicykla, tréningu, výberu oblečenia alebo doplnkov stravy. Pravidelne jazdím a trénujem na cestnom bicykli hlavne okolo Bratislavy a v Rakúsku. Pravidelne chodíme na bicykloch na výlety, jazdy, preteky po Slovensku a iných krajinách Európy. Okrem klasických cyklo maratónov som prešiel aj extrémne preteky ako Istria 300, Alpenbrevet Platinum Tour, zúčastnil som sa 24 hodinovej jazdy z KE do BA, pravidelne chodím cyklomaratón Jasná alebo Trnava Rysy. Ročne najazdím od 6000 do 25000 km. Naše firmy poskytujú služby v oblastiach ako tvorba e-shopov a webstránkok, poskytujeme marketingové a e-commerce služby. Sám som konzultant v oblasti marketingu, e-commerce a pre web, kde okrem poradenstva, školení riešim aktívne aj zlepšovanie procesu, audity, analýzy, budgeting a riadenie projektov. V oblasti mám už viac ako 20 rokov skúseností. Od roku 2002 sa venujem profesionálne IT, školeniam, online, tvorbe webstránok, SEO a marketingu od roku 2007. Založil som marketingovú agentúru Madviso, e-shop platformu Midasto a e-shop a predajňu so zameraním na cyklo a outdoor Trenujeme. Rád spolupracujem na zujímavých projektoch a rozvíjam ich.

Najnovšie články

Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Potrebné

Štatistiky

Marketing

Potrebné
Potrebné súbory cookie pomáhajú vytvárať použiteľné webové stránky tak, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia stránky a prístup k chráneným oblastiam webových stránok. Webové stránky nemôžu riadne fungovať bez týchto súborov cookies.
Štatistiky
Štatistické súbory cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby pochopili, ako komunikovať s návštevníkmi webových stránok prostredníctvom zberu a hlásenia informácií anonymne.
Marketing
Marketingové súbory cookies sa používajú na sledovanie návštevníkov na webových stránkach. Zámerom je zobrazovať reklamy, ktoré sú relevantné a pútavé pre jednotlivých užívateľov, a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré môžu byť použité webovými stránkami, aby zefektívnili užívateľovu skúsenosť.

Zákon hovorí, že môžeme ukladať súbory cookie na vašom zariadení, ak sú nevyhnutné pre prevádzku týchto stránok. Pri všetkých ostatných typoch súborov cookie potrebujeme váš súhlas.

Táto stránka používa rôzne typy cookies. Niektoré cookies sú tu umiestnené službami tretích strán, ktoré sa objavujú na našich stránkach.

Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.

Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Zásadách ochrany osobných údajov.