Kto by odolal čerstvému, chrumkavému kváskovému chlebu z pekárne, ktorý vás svojou vôňou dokáže potešiť hneď skoro ráno? Nemusíte si privstať a bežať do obchodu, takýto chutný chlieb si môžete pripraviť kedykoľvek len s pomocou 4 ingrediencií. Pripravte si jednoduchý domáci kváskový chlieb u vás doma podľa nášho receptu.
Upiecť si doma chleba môže byť pre niekoho celá veda a dlhý proces so staraním sa o kvások. My vám prinášame jednoduchý a rýchly recept na kváskový chlieb, ktorý si môžete pripraviť už na zajtrajšie raňajky. Aby ste si pripravili tento jednoduchý domáci kváskový chlieb, nepotrebujete žiadny mixér, postačia vám iba ruky a 4 základné ingrediencie.
Na kváskový chlieb budeme potrebovať
-
450 g chlebovej alebo hladkej múky,
- 2 PL sušeného alebo 1 kocka čerstvého droždia,
- 2 PL soli,
- 375 ml teplej vody.
Postup na domáci kváskový chlieb
Krok 1: Vypracujte mokré lepkavé cesto
Múku, soľ a suché droždie spolu zmiešajte, pridajte teplú vodu a premiešajte. Cesto bude veľmi mokré a krehké, nie však tekuté, a presne také ho potrebujete.
Krok 2: Nechajte cesto vykysnúť
Prikryte cesto potravinárskou fóliou a umiestnite ho na teplé miesto (25 - 30 °C), kde bude kysnúť 2 hodiny. Cesto zväčší svoj objem dvakrát a jeho konzistencia bude trasľavá. Cesto môžete v tomto momente začať piecť, pre ešte lepšiu chuť však môžete nechať cesto v chladničke 8 hodín až tri dni.
Krok 3: Predhrejte trúbu a hrniec
V prípade, že ste dali cesto do chladničky, nechajte ho približne hodinu klesnúť na izbovú teplotu. 30 minút predtým, ako cesto vykysne, alebo sa dostane na izbovú teplotu, vložte do rúry liatinovú nádobu a predhrejte ju pri 230 °C.
Krok 4: Vytvarujte cesto ručne
Cesto na chleba vyberte z misky na pomúčenú pracovnú plochu. Cesto bude mokré a lepkavé. Pomocou škrabky na cesto alebo niečoho podobného (špachtľa, veľký nôž) zložte strany cesta tak, aby nabralo okrúhly tvar. Príliš sa neupínajte na tvarovanie cesta, tento krok je hlavne na spľasnutie cesta.
Presuňte papier na pečenie vedľa cesta a potom ho pomocou škrabky na cesto prevráťte hore nohami na papier tak, aby hladká strana cesta smerovala hore.
Krok 5: Upečte si kváskový chlieb
Cesto na pečiacom papieri vložte do vyhriateho hrnca a nasaďte naň veko. Pečte po dobu 30 minút s vekom, potom 12 minút bez veka, aby bol kváskový chlieb hnedý a chrumkavý. Chlieb vyberte a nechajte aspoň 10 minút vychladnúť predtým, ako ho nakrájate.