Mnohí si myslia, že sa stravujú zdravo, pritom to tak vôbec nie je. Často ani nevieme o jedoch, ktoré denne v strave prijímame. Mnohé z nich sú súčasťou aj takzvaných zdravých potravín.
Všade narážame na nespočetné množstvo faktov o jedle. Čítame, ako by sme sa mali stravovať a čo je a nie je pre náš organizmus najzdravšie. Často sa v spleti rôznorodých informácií nevieme ani zorientovať.
Vedeli ste napríklad, že existujú aj potraviny, ktoré so sebou okrem nulovej výživovej hodnoty nesú aj značné zdravotné riziká? Ktoré sú to?
Výrobky z rafinovanej bielej pšeničnej múky
Biely chlieb, pečivo, žemle, rožky, koláče, knedle, croissanty, bábovky, cestoviny... To sú len tie najočividnejšie potraviny, ktoré obsahujú bielu pšeničnú múku. Okrem nich sa pridáva aj do mnohých polotovarov ako napríklad kečup, konzervy, hotové jedlá, a pod. A vedeli ste, že dokonca aj celozrnný chlieb a pečivo sú poväčšine vyrobené z bielej múky, len ich potom prifarbia?
Biela múka telu dodá hlavne
sacharidy a trochu bielkovín. Jej výživová hodnota však nie je veľmi vysoká, lebo spracovanie ju zbavilo všetkých vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších dôležitých prvkov. Má
vysoký glykemický index, takže nie je vhodná ani pri chudnutí.
Obsahuje lepok, ktorí niektorí jedinci nedokážu stráviť. Pre ľudí, ktorí celiakiu nemajú, je však väčším problémom práve nedostatok výživných látok v spracovanej bielej múke.
Biela ryža
Podobne ako biely chlieb, aj biela ryža bola
zbavená množstva nutričných hodnôt. Otruby sa oddelili od zrna, a to narušilo prirodzenosť hnedej ryže. Výživovo je teda biela chudobnejšia ako hnedá. Telo ju vďaka vysokému glykemickému indexu tiež spracováva inak ako hnedú, ktorá mu trvá dlhšie. V dôsledku
nenastanú také vysoké výkyvy cukru v krvi ako v prípade bielej ryže. Na druhej strane je však biela ryža oveľa stráviteľnejšia, a preto môže byť v prípade niektorých ochorení vhodným pokrmom.
Pukance
Jedno z najmenej zdravých jedál. Základ je často z
geneticky modifikovanej kukurice okorenenej chemikáliami a doplnený je množstvom soli a zvýrazňovačmi chuti. Ak si chcete pochutnať na nízkokalorickom snacku k filmu, vyrobte si pukance doma sami. V mnohých predajniach so zdravou výživou nájdete
bio kukuricu na popcorn, navyše za neporovnateľne nižšiu cenu, než je cena pukancov vo vrecku. Takáto kukurica obsahuje množstvo vlákniny. Pripraviť si ju môžete v mikrovlnke alebo na panvici, s trochou masla a soľou podľa chuti.
Margaríny
Margarínom by ste sa radšej mali tiež vyhnúť. Pri ich výrobe sa síce už nepoužíva proces hydrogenizácie s vedľajším produktom v podobe transnasýtených mastných kyselín, stále však zostávajú len umelou náhradou skutočného tuku. V rozpore s tým, čomu sa všeobecne verí, maslo a iné nasýtené tuky nie sú až také nezdravé. Kľúčom je však (ako pri všetkom) miera a kvalita. Vždy sa zamerajte na preskúmanie pôvodu masla alebo iného nasýteného tuku. Najlepšie sú tie zo zvierat, ktoré nežili v zlom prostredí, nepociťovali počas svojho života neustálu bolesť a živili sa prevažne svojou prirodzenou potravou, nie umelými náhradami.
Do tuku sa totiž ukladajú všetky hormóny a iné látky, ktoré telo zvieraťa vylúči. A vy si ich potom natriete na chlieb. Pokiaľ živočíšne tuky nemáte až tak radi, držte sa slnečnicového (musí však byť kvalitný, nie hocijaký – máme také aj na Slovensku, len treba hľadať), olivového alebo kokosového oleja. Pri konzumácii rastlinných olejov však nezabúdajte na správny pomer jednotlivých mastných kyselín. Všetkého veľa škodí a aj tie najkvalitnejšie potraviny treba pravidelne obmieňať.
Mrazené jedlá
Väčšina bežných zmrazených jedál je preplnená
konzervantmi,
hydrogenizovanými olejmi a ďalšími syntetickými prvkami, ani nehovoriac o fakte, že sú predvarené, čím je ich
nutričná hodnota znížená.
Je pravda, že dnes sa pri mrazení napríklad zeleniny používajú omnoho šetrnejšie postupy ako v minulosti, základom by však aj tak mala byť čerstvá strava. Presne preto sa oplatí konzumovať hlavne
sezónne potraviny, ktorých je v obchodoch aj na trhoch vždy dosť čerstvých. Pozor aj na predpripravené mrazené polotovary, rovnako ako iné spracované jedlá, aj tieto obsahujú množstvo nezdravých aditív.
Mäsové výrobky
Mnohé mäsové výrobky obsahujú rôzne chemické konzervanty. Tie pri dlhodobej a pravidelnej konzumácii môžu spôsobovať akútne aj chronické zdravotné problémy. Ak ste „mäsosaurus“, držte sa čerstvého mäsa, ideálne z ekologického poľnohospodárstva a zo zvierat kŕmených trávou. Nedávne potravinové škandály však ukázali, že ani biokvalita nie je zárukou takej tej naozajstnej kvality, preto si radšej nájdite nejakého skutočne miestneho chovateľa.
Určite sa netreba držať hesla, čo mi chutí, mi aj prospieva. Oveľa lepšie heslo je
všetko s mierou.