Navštívte našu predajňu v Bratislave od 10:30 do 19:00 na Račianskej 31
Doprava zadarmo už od 40 €
Tvoj košík 0.00 €

    Produkty

    Nenašla sa žiadna zhoda

Kategórie

Nenašla sa žiadna zhoda

Značky

Nenašla sa žiadna zhoda

Hliva ustricová: účinky, nutričná hodnota a tipy na prípravu
03.02.2021 Dĺžka čítania: 4 min. Výživa Strava Zdravie

Hliva ustricová: účinky, nutričná hodnota a tipy na prípravu

Zo všetkých bežne konzumovaných húb vyniká hliva ustricová nielen svojou jemnou chuťou, ale aj množstvom výživných látok a schopnosťou podporiť zdravie človeka. Už na prvý pohľad ide o jedinečnú hubu, ktorá pripomína plávku alebo ustrice. Okrem prospechu pre ľudské telo má hliva aj ekologický význam. Huby totiž všeobecne pôsobia ako filter prostredia, v ktorom rastú.

Hliva ustricová rastie v mnohých častiach sveta. Hlúčiky hlivy môžeme vidieť na kmeňoch listnatých stromov od jari až do jesene. V podstate na stromoch parazituje podobne ako imelo, nie je však škodcom. Najvýznamnejšia činnosť húb v prírode spočíva v tom, že rozkladajú organické hmoty a vracajú do ovzdušia uhlík v podobe CO2, ktorý môžu prijímať zelené rastliny. Okrem pozitívneho vplyvu na prostredie môže byť hliva ustricová skvelým pomocníkom pre udržanie zdravia. Obsahuje mnohé zdraviu prospešné látky, pre ktoré sa oplatí hlivu zaradiť do svojho jedálnička.

Hliva ustricová a jej nutričná hodnota

Hliva ustricová obsahuje vitamíny C, D, K, B, železo, zinok, draslík, sodík, selén, aminokyseliny, proteíny a užitočnú vlákninu. Hliva v sebe ukrýva veľa antioxidantov, bielkovín a navyše má nízku kalorickú hodnotu. Hliva je zároveň bezlepková, takže ju môžu konzumovať aj celiatici.

Nutričná hodnota – Hliva ustricová (100 g)

Energetická hodnota
Bielkoviny
Sacharidy
Vláknina
Tuky
172,2 kj /  41 kcal
3,2 g
3,5 g
2,4 g
0,2 g

Minerály na 100 g 

  • Železo: 1,5 mg,
  • zinok: 0,9 mg,
  • vápnik: 3,3 mg,
  • meď: 3 mg,
  • horčík: 17,5 mg,
  • zinok: 0,15 mg,
  • fosfor: 115 mg,
  • mangán: 0,14 mg,
  • selén: 2,3 ug,
  • sodík: 16,5 mg,
  • omega 6 mastné kyseliny: 38 mg.

Vitamíny na 100 g

  • Vitamín A: 50 IU,
  • vitamín B2: 0,4 mg,
  • kyselina listová: 28,5 ug,
  • kyselina pantoténová: 1,5 mg.

7 benefitov pre zdravie v jednej potravine

Hliva ustricová je plná výživných látok, vitamínov a minerálov. Už celé stáročia sa využíva v tradičnej čínskej medicíne. Vďaka svojmu zloženiu je v podstate malým zázrakom pre zdravie. Najväčším plusom hlivy je, že obsahuje látku betaglukán, stimulant imunity a spomaľovač procesu starnutia. Okrem toho dokáže hliva pomôcť pri celom rade príznakov ochorení a podporiť viaceré dôležité procesy v ľudskom tele. 

Hliva ustricová

Stabilizuje hladinu cukru v krvi

Nedostatočné množstvo inzulínu v tele má za následok cukrovku. Na vylučovanie inzulínu je okrem iných látok potrebný aj vápnik, ktorý obsahuje aj hliva ustricová. Vitamín D pomáha znižovať zápal a zvyšovať citlivosť na inzulín. Štúdie ukazujú, že vitamín D pomáha predchádzať alebo spomaliť nástup cukrovky[1] 1. aj 2. typu.

Podporuje imunitný systém

Vitamín D pomáha replikovať zdravé bunky a chráni autoimunitné stavy. Zabraňuje tiež nadmerným alebo dlhodobým zápalovým reakciám. Zápal je príčinou autoimunitných porúch a chronických chorôb, ako je reumatoidná artritída, vysoký krvný tlak a problémy s trávením.  Betaglukán obsiahnutý v hlive dokáže podporovať obranné reakcie organizmu a chrániť ho pred bakteriálnymi a parazitárnymi chorobami. Zároveň zmierňuje priebeh ochorení[2] spôsobených vírusmi, ako je chrípka alebo nachladnutie.

Prispieva k zdraviu pokožky

Nie nadarmo sa hliva ustricová označuje za „elixír krásy”. Vitamín B3, ktorý je vo forme niacínamidu, pomáha zbaviť sa akné, zmenšuje póry, odstraňuje vrásky a spomaľuje starnutie pleti[3]. Niacín pomáha aj pri zmiernení zápalu kože, začervenania a podráždenia. Hliva svojim zložením napomáha spevňovať žilové steny, čím bojuje proti kŕčovým žilám.

Bráni poškodeniu mozgu

Nový výskum zistil, že ľudia, ktorí zaraďujú huby do svojej stravy - aj keď ich konzumujú iba v malom množstve - majú menšie riziko mierneho kognitívneho poškodenia, ktoré často predchádza Alzheimerovej chorobe. Analýza vedcov odhalila, že konzumácia viac ako dvoch dávok varených húb týždenne môže viesť k 50 % nižšiemu riziku kognitívneho poškodenia[4].

Pomáha aj pri anémii

Príčinou anémie môže byť nedostatočné množstvo kyslíka v krvi, nízka tvorba červených krviniek alebo poruchy absorpcie železa. Vitamín B2 pomáha predchádzať anémii[5]. Je životne dôležitý pre tvorbu červených krviniek a syntézu steroidných hormónov. Pomáha pri transporte kyslíka v tele a mobilizuje železo. Nízky obsah vitamínu B2 v krvi sa často prejavuje aj bolesťami hlavy, nespavosťou a nechutenstvom. Tieto príznaky môže hliva zmierniť.

Nakopne metabolizmus a dodá vám energiu

Vitamíny skupiny B sú životne dôležité pre premenu potravy (sacharidov) na palivo (glukóza), ktoré telo spaľuje pri výrobe energie. Telu tiež pomáhajú metabolizovať tuky a bielkoviny. Huby, vrátane hlivy ustricovej, obsahujú veľa vitamínu B2 (riboflavín) a vitamínu B3 (niacín). Vitamín B5 pomáha pri obnove svalov, tkanív a orgánov, rovnako prispieva k normálnej funkcii metabolizmu[6].

Zabraňuje vzniku zubného kazu

Vitamín D, fosfor a vápnik pomáhajú formovať a udržiavať zdravie zubov. Zvyšujú minerálnu hustotu čeľustných kostí, zubov a zubnej skloviny. Tieto látky sú nepostrádateľné v jedálničku detí, ktorých trvalé zuby sa ešte len formujú. Vitamín D zmierňuje zápal ďasien, ktorý súvisí s ochorením ďasien a znižuje risk vzniku zubného kazu[7] a poškodenia skloviny.

Ako hlivu ustricovú užívať?

Doplniť si cenné látky, ktoré obsahuje hliva ustricová, môžete aj vďaka užívaniu výživových doplnkov. Obsahujú extrakt z hlivy ustricovej, ktorý obsahujú všetky zdraviu prospešné vitamíny a minerály v menšom množstve. Hliva ustricová ako výživový doplnok je ideálna pre každého, kto nemá čas na pravidelnú prípravu jedál z tejto huby alebo si neobľúbil jej chuť. Siahnuť môžete po klasických tabletkách alebo kapsuliach, v ktorých je obsiahnutá bežná odporúčaná denná dávka všetkých živín. 

Chutné recepty z hlivy ustricovej

Grilovaná hliva ustricová

Pripravte si 500 g čerstvej hlivy ustricovej a očistite ju. Na panvici či rozpálenom grile prehrejte hlivu z každej strany cca 2 minúty. Potom huby polejte 1 PL olivovým olejom a posypte sušeným tymianom, červenou paprikou a pridajte strúčik roztlačeného cesnakom. Huby rýchlo chladnú, preto by sa mali ihneď podávať. Grilovanú hlivu si môžete vychutnať s čerstvou zeleninou, cestovinami alebo s kváskovým chlebom.

Smotanová polievka z hlivy ustricovej

Očistite 400 g zemiakov a dajte variť do vody s lyžičkou soli a štipkou rasce. 400 g hlivy ustricovej očistite a rozdeľte na menšie časti, po 5 minútach pridajte k zemiakom. Keď budú zemiaky uvarené, odoberte polovicu hlivy z hrnca a zvyšok polievky rozmixujte ponorným mixérom. Rozmixovanú polievku priveďte opäť do varu a prilejte 300 ml plnotučného mlieka. Podľa chuti dosoľte. Do polievky pridajte odložené kúsky hlivy a servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Nátierka z hlivy ustricovej

250 g hlivy ustricovej povarte v osolenej vode 5 minút. Pokrájajte ju na malé kúsky a vložte do mixéra. Pridajte na kúsky pokrájanú polovicu menšej cibule a 2 strúčiky cesnaku. Hlivu rozmixujte s 50 g taveného syra, 1 ČL horčice, 1 ČL kečupu a 1 ČL olivového oleja. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

Zdroje

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2426990/
  2. https://www.scirp.org/html/5-2700396_19913.htm
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324710#A-dramatic-effect-on-cognitive-decline?
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470460/
  6. https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/pantothenic-acid
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7285165/
hliva ustricová účinky hlivy ustricovej zdravie výživa recepty z hlivy ustricovej

Napísal

Trenujeme.sk

03.02.2021

Najnovšie články

Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Potrebné

Štatistiky

Marketing

Potrebné
Potrebné súbory cookie pomáhajú vytvárať použiteľné webové stránky tak, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia stránky a prístup k chráneným oblastiam webových stránok. Webové stránky nemôžu riadne fungovať bez týchto súborov cookies.
Štatistiky
Štatistické súbory cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby pochopili, ako komunikovať s návštevníkmi webových stránok prostredníctvom zberu a hlásenia informácií anonymne.
Marketing
Marketingové súbory cookies sa používajú na sledovanie návštevníkov na webových stránkach. Zámerom je zobrazovať reklamy, ktoré sú relevantné a pútavé pre jednotlivých užívateľov, a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré môžu byť použité webovými stránkami, aby zefektívnili užívateľovu skúsenosť.

Zákon hovorí, že môžeme ukladať súbory cookie na vašom zariadení, ak sú nevyhnutné pre prevádzku týchto stránok. Pri všetkých ostatných typoch súborov cookie potrebujeme váš súhlas.

Táto stránka používa rôzne typy cookies. Niektoré cookies sú tu umiestnené službami tretích strán, ktoré sa objavujú na našich stránkach.

Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.

Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Zásadách ochrany osobných údajov.