Ani u teba na stole nesmie počas sviatkov chýbať klasický punčový rez? Fit verzia na tradičný „punčák“ je zdravšia a obsahuje menej kalórií. Vyskúšaj náš recept.
Punčové rezy sa dajú pripraviť aj bez múky a bez cukru.. Cesto sa skladá z kokosovej múky a proteínového prášku a je plné bielkovín a vlákniny. Namiesto rumu je v ňom použitá punčová aróma. Výhodou je, že vôbec nie je zložitý na prípravu a nezaberie ti veľa času.
Ingrediencie, ktoré budeš potrebovať
Ešte pred samotným pečením si priprav všetky potrebné suroviny na fit punčové rezy, aby si mal všetko poruke a počas pečenia si nezistil, že ti niečo chýba.
Na cesto si priprav:
- 200 ml vody
- 70 g kokosovej múky
- 6 vajec
- 30 g proteínového prášku
- 60 g xylitolu
- 1 PL prášku do pečiva
- 1-2 PL punčovej arómy
Na rozvar budeš potrebovať:
- 100 ml malinového sirupu (odporúčame kvalitný 100 % sirup)
- 50 ml vody
- 1 PL punčovej arómy
- 1 PL citronovej šťavy
- Na prípravu polevy si nachystaj:
- 3 PL malinového sirupu
- 1 ČL punčovej arómy
- 60- 80 g proteínového prášku
- 60 g kvalitného malinového džemu (na potretie)
Na prípravu polevy si nachystaj:
- 3 PL malinového sirupu
- 1 ČL punčovej arómy
- 60- 80 g proteínového prášku
- 60 g kvalitného malinového džemu (na potretie)
Príprava cesta
Pečenie punčových rezov začneš tak, že do väčšej misky vložíš všetky suché suroviny na cesto. Kokosovú múku, proteínový prášok, xylitol a prášok do pečiva poriadne zamiešaj a následne k nim môžeš pridať mokré ingrediencie – vajcia, vodu a punčovú arómu.
Keď máš cesto vymiešané do hladka, nechaj ho 10 minút odstáť.
Hotové cesto rozdelíš na 3 časti a na plechu ho upeč v rúre predhriatej na 190 stupňov. Každý plát necháš v trúbe približne 10-12 minút. Cesto je dobré sledovať, aby ti nezhorelo a či už je prepečené zistíš tak, že doň pichneš špajdľou. Ak ju vytiahneš čistú a bez zvyškov, tvoje cesto je hotové. Všetky 3 pláty nechaj vychladiť bokom.
Príprava rozvaru
Rozvar na fit punčový rez pripravuj v menšom hrnci. 50 ml vody nechaj prevariť spolu s malinovým sirupom, citrónovou šťavou a punčovou arómou. Jeden plát cesta dôkladne pokvapkaj pripraveným rozvarom. Odporúčame plát položiť na plech a poliať ho. Takto budeš mať istotu, že žiadny kúsok nezostane suchý.
Následne začni dávať vianočný punčový rez dokopy, a to vrstvením plátov cesta. Na spodok položíš suchý kus cesta. Potri ho džemom a prikry namočeným plátom. Opäť ho pretri džemom a na vrch polož posledný, suchý plát. Punčový koláč zaťaž a ulož do chladničky aspoň na dve hodiny.
Príprava polevy
Polevu na fit punčový rez pripravíš tak, že rozmiešaš proteínový prášok s malinovým sirupom a punčovou arómou. Začni len na 60 gramoch a postupne pridávaj tak, aby poleva bola veľmi hustá a lepkavá. Ostáva ti už len punčové pláty vybrať z chladničky a potireť ich pripravenou polevou.
Takýto zdravý vianočný punčový rez ti zaručene pomôže ohúriť aj tvojich blízkych a vychutnať si sviatky bez zbytočného odopierania si sladkého. Náš „punčák“ je vďaka zdravému zloženiu vhodný pre diabetikov, celiakov, športovcov aj fitnesákov.
Prajeme dobrú chuť!