Cvikla alebo červená repa patrí medzi menej využívané potraviny. Je to však veľká škoda, pretože má naozaj vysokú výživovú hodnotu. Mnohí športovci ju najčastejšie prijímajú vo forme stopercentnej šťavy, polievok alebo smoothie, môžete si však pripraviť aj chutné a sýte jedlo, ktoré vďaka netypickej ružovej farbe ponúkne nový gastronomický zážitok aj vašim očiam.
Prečo je cvikla ideálna pre ľudí, ktorí intenzívne trénujú? V prvom rade má táto zelenina s príjemnou sladkou chuťou veľmi nízky obsah tuku a cukru. Čo je však podstatné, ukrýva sa v nej množstvo antioxidantov, vitamín C, draslík a najmä dusíkaté zlúčeniny. Tie sú zodpovedné za rozširovanie ciev, čo znamená lepší prietok krvi, a teda aj výdatnejšie prekrvenie svalov a efektívnejšiu prácu všetkých orgánov v tele.
Jedlo, ktoré zlepšuje športový výkon
Repa je silný „pomocník“, ktorý pomáha
oddialiť svalovú únavu a v konečnom dôsledku zlepšovať aj samotný športový výkon. Pre
vytrvalostných športovcov je teda ako stvorená. Cviklu sa oplatí konzumovať najmä pred tréningom, prispieva však aj k lepšej regenerácii organizmu po cvičení. V recepte, ktorý sme si pre vás pripravili, je cvikla obohatená o mrkvu, ktorá sa podobne ako červená repa považuje za
superpotravinu.
Čo budete potrebovať na prípravu?
- 3 stredne veľké cvikly,
- 1 väčšiu mrkvu,
- 1 väčšiu šalotku (alternatívne malú červenú cibuľku),
- pažítku alebo vňať jarnej cibuľky,
- 180 g mletých ovsených vločiek alebo hladkej špaldovej múky,
- 2 vajíčka,
- ružová himalájska soľ,
- čerstvo zomleté čierne korenie,
- bylinky na dochutenie,
- olivový olej,
- dresing alebo dip ako prílohu.
Postup
Cviklu síce môžete použiť aj surovú, ale placky budú chutiť lepšie, ak ju najprv povaríte, ideálne aj deň vopred. Vychladnutú a ošúpanú cviklu nastrúhajte na hrubšie rezance, mrkvu takisto ošúpte a nastrúhajte najemno. Pridajte šalotku a pažítku, ktoré ste predtým nakrájali nadrobno. Postupne pridajte múku a vajíčka a všetko dobre premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hutnej masy. Zmes osoľte, okoreňte a dochuťte bylinkami podľa potreby. Zo zmesi vytvárajte placky (veľkosť môžete zvoliť sami), ktoré buď opečiete na panvici na olivovom oleji, alebo ich necháte zapiecť v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, kým sa nevytvoria chrumkavé okraje. Plech môžete vystlať papierom na pečenie a pokvapkať olivovým olejom.
Hotové placky môžete podávať s jogurtovým dresingom alebo kari dipom. Ako oblohu použite čerstvú rukolu, ľadový šalát alebo špenátové listy a čerstvú zeleninu podľa vášho výberu.