Základom zdravia je pestrá, vyvážená a kvalitná strava. Najhodnotnejšie potraviny sú tie sezónne a v lete medzi hlavné hviezdy nesporne patrí cuketa. Je to všestranná potravina s vysokou výživovou hodnotou, ktorá sa dá pripravovať na rôzne spôsoby – dusená, grilovaná či varená. Dá sa spracovať na rôzne omáčky, prívarky, polievky a dokonca ju môžete pridať aj do cesta na koláč. Má jemnú a neutrálnu chuť, preto sa nemusíte báť výrazných korenín či cesnaku.
Cuketa
Cuketa je zelenina s
nízkou energetickou, ale zato vysokou výživovou hodnotou. Z
makroživín obsahuje sacharidy, bielkoviny a dokonca aj nepatrné množstvo tuku. Ak chcete schudnúť, je skvelou náhradou prílohy na večeru. Ak ju skombinujete s bielkovinami, vďaka obsahu vody a vlákniny poriadne zasýti. Za zmienku stojí aj jej obsah
mikroživín, lebo obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, vápnik, železo, fosfor, horčík, draslík, zinok, sodík, selén, mangán, meď a kyselinu pantoténovú.
Grilované cukety na stredomorský spôsob
Jednoduché a veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí ako
príloha k mäsu alebo k letným grilovaným špecialitám.
Potrebujete
- 3 stredne veľké cukety,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 PL olivového oleja,
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu,
- štipka čierneho korenia.
Postup
Cukety umyte a osušte. Nakrájajte ich na asi 0,5 cm hrubé plátky. Vo veľkej uzatvárateľnej nádobe zmiešajte olej, korenie, nasekaný rozmarín a pretlačený cesnak. Vložte do nej cuketu, zatvorte a poriadne potraste, aby sa všetky plátky pokryli marinádou. Odložte do chladničky a nechajte postáť min. hodinu.
Plátky z oboch strán
grilujte do zlatohneda, a to vonku na záhradnom grile alebo dnu na veľkej panvici.
Cuketové špagety aglio olio
Chutná
nízkosacharidová špecialita, ktorá je pri chudnutí vhodná na večeru. Ak nechudnete a máte za sebou tréning, k cuketovým špagetám si môžete uvariť
aj hrsť normálnych špagiet a po uvarení ich zmiešať s tými cuketovými. Získate tak dostatok sacharidov na obnovu vynaloženej energie.
Potrebujete
- 2 stredne veľké cukety,
- 3 PL olivového oleja,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 menšie čili papričky,
- čerstvú petržlenovú vňať,
- 3 PL parmezánu.
Postup
Cukety umyte a osušte. Pomocou špeciálnej škrabky na zeleninu typu
julienne ich nakrájajte na tenké špagety. Môžete použiť aj špeciálnu pomôcku na vytváranie zeleninových špagiet, tzv.
špiralizér. Špagety dôkladne osušte a odložte nabok.
Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej, pretlačte doň cesnak a pridajte najemno nasekané čili papričky. Popražte asi minútu a do zmesi vložte pripravené cuketové špagety. Za občasného premiešania ich ohrievajte na oleji s cesnakom a papričkami, až kým nezmäknú.
Stiahnite z plynu a pridajte najemno nasekanú petržlenovú vňať. Preložte na taniere a posypte
parmezánom.
Jednoduchá cuketová omáčka
Lahodná omáčka jemnej a neutrálnej chuti, ktorá sa hodí ako
príloha k mäsu, strukovinám, zemiakom alebo cestovinám. Môžete s ňou aj
zapekať – pripravte ju podľa receptu, zalejte ňou jedlo, ktoré chcete zapiecť, posypte syrom, zakryte a zapečte.
Potrebujete
- 4 stredne veľké cukety,
- 4 strúčiky cesnaku,
- soľ,
- čierne korenie,
- vegetu,
- štipku kurkumy.
Postup
Cukety umyte, osušte a nakrájajte na malé kocky. Vložte ich do hrnca vhodnej veľkosti, podlejte 2 dcl vody a uveďte do varu. Pridajte všetky koreniny, zakryte pokrievkou a duste asi 10 – 15 minút na miernom ohni.
Nechajte mierne vychladnúť, vyberte asi 3 PL cuketových kúskov a odložte ich nabok. Zvyšok prelejte do nádoby
stolného mixéra a rozmixujte dohladka. Premiestnite naspäť do hrnca, pridajte odložené cuketové kúsky a ešte raz nechajte prejsť varom. Omáčku môžete zjemniť 2 PL
smotany (klasickej alebo rastlinnej), ale dosť krémová bude aj bez nej.
Ak nemáte stolný mixér, cuketu zvládnete rozmixovať aj ponorným. V takom prípade si však zmes rozdeľte na viac častí, inak skončíte s prázdnym hrncom a celou omáčkou na tričku a stenách kuchyne :)
Dobrú chuť!