Veľmi chutný a zdravý grécky šalát vám počas celého roka prinesie dávku osvieženia. Hodí sa hlavne v lete, keď je na trhu dostatok kvalitnej zeleniny miestneho pôvodu. Tá zaručí skvelú chuť a vysokú výživovú hodnotu pokrmu. Tvorí ho však iba pár surovín, ktoré nemáte problém nájsť v regáloch supermarketov celoročne.
Zdravotné benefity gréckeho šalátu
Olivový olej je nevyhnutný v stredomorskej kuchyni. V gréckom šaláte sa používa extra panenský
olivový olej, ktorý je veľmi zdravý. Má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém a obsahuje
nenasýtené tuky, ktoré znižujú krvný cholesterol.
Obsahuje aj vitamíny K, A, E a D, o ktorých je známe, že podporujú priechodnosť ciev. Ľahký grécky šalát sa pripravuje jednoducho a rýchlo. Pred tréningom ani po ňom nezaťažuje organizmus a je preto vhodný aj pre športovcov. Môžete si ho pripraviť ako ľahkú večeru alebo iba počas dňa na zahnatie hladu. Neodmysliteľnou súčasťou šalátu sú čierne olivy, ktoré sú bohatým zdrojom antioxidantov.
Suroviny
- 5 paradajok,
- 3 papriky,
- 1 šalátová uhorka,
- 1 cibuľa,
- 150 g čiernych alebo zelených olív,
- 200 g syra feta alebo iného syra balkánskeho typu,
- 1 citrón,
- 3 lyžice panenského olivového oleja,
- štipka oregana.
Postup
Na grécky šalát budete potrebovať v prvom rade veľa čerstvej zeleniny. Paradajky, papriky, šalátovú uhorku a cibuľu si nakrájajte na menšie kúsky a premiešajte. Olivy preceďte a pridajte do misy. Ideálne je, aby boli bez kôstok, ktoré by vám znepríjemnili konzumovanie. Pridajte rozdrobený syr a šalát je takmer hotový. Na záver dochuťte oreganom, posoľte a zalejte olivovým olejom. Prípadne si môžete pripraviť aj originálnu zálievku – zmiešajte olivový olej, soľ, oregano a 1 čajovú lyžičku nálevu z olív. Zmesou prelejte hotový šalát.