Navštívte našu predajňu v Bratislave od 10:30 do 19:00 na Račianskej 31
Doprava zadarmo už od 40 €
Tvoj košík 0.00 €

    Produkty

    Nenašla sa žiadna zhoda

Kategórie

Nenašla sa žiadna zhoda

Značky

Nenašla sa žiadna zhoda

Rozdelenie a zdroje bielkovín
13.04.2016 Dĺžka čítania: 1 min. Výživa Strava Bielkoviny

Rozdelenie a zdroje bielkovín

Proteín (z lat. slova Proteus - prvý) alebo bielkovina je, zjednodušene povedané, základný stavebný materiál organizmu a všetkých jeho buniek. Tento materiál sa neustále opotrebúva a obnovuje – regenerácia. Tá je pri každom športe obzvlášť dôležitou súčasťou tréningu. Základom bielkovín sú aminokyseliny, kombináciou ktorých sa v ľudskom tele podľa potreby syntetizujú rôzne proteíny – bielkoviny. Poznáme približne 20 aminokyselín, ktoré sa delia podľa toho, či ich musíme prijať stravou, alebo si ich telo vie vyrobiť samo.

Delenie bielkovín

Poznáme tieto dva typy aminokyselín:
  • esenciálne aminokyseliny (EAK) – sme závislí na ich príjme zo stravy – valín, leucín, izoleucín, treonín, lyzín, metionín, fenylalanín, traptofan,
  • neesenciálne aminokyseliny (NeAK) – telo ich vie vyrobiť samo – alanín, arginín, asparagín, kyselina asparagová, glutamín, glycín, kyselina glutamová, cysteín, histidín, prolín, serín,tyrozín.
Na tvorbu všetkých možných proteínov potrebných na obnovu a rast svalových vlákien alebo na obnovu radikálmi napadnutých buniek potrebuje mat telo k dispozícii všetky aminokyseliny. Ak teda bude jedna esenciálna aminokyselina  v pomere k ostatným obsiahnutá iba povedzme polovične, ostatné budú tiež môcť byť využité iba na polovicu. Ak teda budete ako zdroj proteínu dodávať telu prevažne obilniny, ktorým chýba lyzín, nevyužitá časť aminokyselín sa spáli ako energia alebo uloží ako tuk. Telo ich totiž nedokáže ukladať do zásoby v nezmenenej forme.

bielkoviny

Zdroje bielkovín

Zdroje bielkovín teda musíte rozdelovať podľa zastúpenia jednotlivých esenciálnych aminokyselín v nich. Ako plnohodnotné zdroje esenciálnych aminokyselín sa často udávajú živočíšne potraviny (vajcia, mliečne výrobky, ryby, mäso). Napr. zloženie aminokyselín v bielkovine vajec sa takmer úplne rovná potrebe nášho tela. Zdrojom kvalitných bielkovín môžu byť aj proteínové tyčinky. Ich percento využitelnosti je však iba 94%. Mlieko a bielkoviny z neho sú pre nás len ťažko stráviteľné a využiteľné. Telo má v pečeni a v krvi neustále v zásobe asi 400 g aminokyselín, ktoré čakajú na vstrebanie. Preto nie je nutné všetky aminokyseliny prijať v jednom jedle. Telo si totiž údajne na chýbajúcu aminokyselinu dokáže počkať až 24 hodín. Ak teda v rámci jedného dňa skonzumujete obilniny, strukoviny alebo mliečne výrobky, rovnováha aminokyselín sa vyrovná a hladina využiteľnosti stúpne.

zdroje bielkovín bielkoviny proteíny

Napísal

Karol

13.04.2016

Som rekreačný cyklista, športovec a kedysi aj cestovateľ. Okrem cyklistiky sa venujem sa outdoor aktivitám v prírode, behu, plávaniu a iným športom. Prešiel som svet na bicykli v rokoch 2013 - 2016 v rámci projektu World Bike Travel. Cestovanie na bicykli ma facinuje už od roku 2000, keď sme začali jazdiť po Európe a objavovať nielen na bicykli nové krajiny a kúty sveta. Rád poradím pri výbere bicykla, tréningu, výberu oblečenia alebo doplnkov stravy. Pravidelne jazdím a trénujem na cestnom bicykli hlavne okolo Bratislavy a v Rakúsku. Pravidelne chodíme na bicykloch na výlety, jazdy, preteky po Slovensku a iných krajinách Európy. Okrem klasických cyklo maratónov som prešiel aj extrémne preteky ako Istria 300, Alpenbrevet Platinum Tour, zúčastnil som sa 24 hodinovej jazdy z KE do BA, pravidelne chodím cyklomaratón Jasná alebo Trnava Rysy. Ročne najazdím od 6000 do 25000 km. Naše firmy poskytujú služby v oblastiach ako tvorba e-shopov a webstránkok, poskytujeme marketingové a e-commerce služby. Sám som konzultant v oblasti marketingu, e-commerce a pre web, kde okrem poradenstva, školení riešim aktívne aj zlepšovanie procesu, audity, analýzy, budgeting a riadenie projektov. V oblasti mám už viac ako 20 rokov skúseností. Od roku 2002 sa venujem profesionálne IT, školeniam, online, tvorbe webstránok, SEO a marketingu od roku 2007. Založil som marketingovú agentúru Madviso, e-shop platformu Midasto a e-shop a predajňu so zameraním na cyklo a outdoor Trenujeme. Rád spolupracujem na zujímavých projektoch a rozvíjam ich.

Najnovšie články

Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Potrebné

Štatistiky

Marketing

Potrebné
Potrebné súbory cookie pomáhajú vytvárať použiteľné webové stránky tak, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia stránky a prístup k chráneným oblastiam webových stránok. Webové stránky nemôžu riadne fungovať bez týchto súborov cookies.
Štatistiky
Štatistické súbory cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby pochopili, ako komunikovať s návštevníkmi webových stránok prostredníctvom zberu a hlásenia informácií anonymne.
Marketing
Marketingové súbory cookies sa používajú na sledovanie návštevníkov na webových stránkach. Zámerom je zobrazovať reklamy, ktoré sú relevantné a pútavé pre jednotlivých užívateľov, a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré môžu byť použité webovými stránkami, aby zefektívnili užívateľovu skúsenosť.

Zákon hovorí, že môžeme ukladať súbory cookie na vašom zariadení, ak sú nevyhnutné pre prevádzku týchto stránok. Pri všetkých ostatných typoch súborov cookie potrebujeme váš súhlas.

Táto stránka používa rôzne typy cookies. Niektoré cookies sú tu umiestnené službami tretích strán, ktoré sa objavujú na našich stránkach.

Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.

Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Zásadách ochrany osobných údajov.