Proteín (z lat. slova Proteus - prvý) alebo bielkovina je, zjednodušene povedané, základný stavebný materiál organizmu a všetkých jeho buniek. Tento materiál sa neustále opotrebúva a obnovuje – regenerácia. Tá je pri každom športe obzvlášť dôležitou súčasťou tréningu. Základom bielkovín sú aminokyseliny, kombináciou ktorých sa v ľudskom tele podľa potreby syntetizujú rôzne proteíny – bielkoviny. Poznáme približne 20 aminokyselín, ktoré sa delia podľa toho, či ich musíme prijať stravou, alebo si ich telo vie vyrobiť samo.
Delenie bielkovín
Poznáme tieto dva typy aminokyselín:
- esenciálne aminokyseliny (EAK) – sme závislí na ich príjme zo stravy – valín, leucín, izoleucín, treonín, lyzín, metionín, fenylalanín, traptofan,
- neesenciálne aminokyseliny (NeAK) – telo ich vie vyrobiť samo – alanín, arginín, asparagín, kyselina asparagová, glutamín, glycín, kyselina glutamová, cysteín, histidín, prolín, serín,tyrozín.
Na tvorbu všetkých možných
proteínov potrebných na obnovu a
rast svalových vlákien alebo na obnovu radikálmi napadnutých buniek
potrebuje mat telo k dispozícii všetky
aminokyseliny. Ak teda bude jedna esenciálna aminokyselina v pomere k ostatným obsiahnutá iba povedzme polovične, ostatné budú tiež môcť byť využité iba na polovicu.
Ak teda budete ako zdroj proteínu dodávať telu prevažne obilniny, ktorým chýba lyzín, nevyužitá časť aminokyselín sa spáli ako energia alebo uloží ako tuk. Telo ich totiž nedokáže ukladať do zásoby v nezmenenej forme.
Zdroje bielkovín
Zdroje bielkovín teda musíte
rozdelovať podľa zastúpenia jednotlivých esenciálnych aminokyselín v nich. Ako plnohodnotné zdroje esenciálnych aminokyselín sa často udávajú živočíšne potraviny (vajcia, mliečne výrobky, ryby, mäso). Napr. zloženie aminokyselín v bielkovine vajec sa takmer úplne rovná
potrebe nášho tela. Zdrojom kvalitných bielkovín môžu byť aj
proteínové tyčinky.
Ich percento využitelnosti je však iba 94%. Mlieko a bielkoviny z neho sú pre nás len ťažko stráviteľné a využiteľné. Telo má v pečeni a v krvi neustále v zásobe asi 400 g aminokyselín, ktoré čakajú na vstrebanie. Preto nie je nutné všetky
aminokyseliny prijať v jednom jedle. Telo si totiž údajne na chýbajúcu
aminokyselinu dokáže počkať až 24 hodín. Ak teda v rámci jedného dňa skonzumujete obilniny,
strukoviny alebo mliečne výrobky,
rovnováha aminokyselín sa vyrovná a hladina využiteľnosti stúpne.