Možno patríte k tým ľuďom, ktorí nemajú problém nejesť pečivo na raňajky, desiatu alebo na obed. Možno je pre vás ťažké nejesť ho večer. Ak áno, tu sa dozviete pár tipov, ktoré vám pomôžu zvládnuť to, takpovediac, ľavou zadnou.
Isteže, po celom dni v práci nie je nič jednoduchšie ako si na večeru pripraviť chutnú bagetu, hrianky alebo obloženú žemľu. Bez ohľadu na to, či sa snažíte schudnúť alebo nie, však pečivo na večeru nie je dobrou voľbou.
Prečo nie?
Obsahuje množstvo
jednoduchých sacharidov, ktoré sa rýchlo vstrebávajú a zvyšujú hladinu krvného cukru. Ako vieme, telo už vo večerných hodinách nespaľuje tak efektívne ako ráno alebo predpoludním. Prebytočný cukor z krvi sa nepoužije ako energia na zabezpečenie fungovania organizmu, ale sa
uloží vo forme tukovej zásoby.
Ďalším argumentom proti večernej konzumácii pečiva je to, že je vyrobené z múky. Múka je obilie zbavené väčšiny minerálov a vlákniny. Ak hovoríme o bielej pšeničnej múke, v podstate tým myslíme len čisté jednoduché sacharidy. Tie nášmu telu večer, keď sa potrebuje pripraviť na nočnú regeneráciu poškodených tkanív a odpočinok, jednoducho nestačia.
Ako ho nahradiť
Pri uvažovaní o večernej náhrade pečiva sa najprv treba zamyslieť nad tým, čo telo potrebuje. Ak chcete schudnúť, stavte na
kombináciu bielkovín a zeleniny bez sacharidovej prílohy. Ak nechudnete alebo máte za sebou náročný tréning,
môžete si pridať aj sacharidy, tie však radšej zložené a kvalitné, s vysokým obsahom výživných látok. Večerné jedlo treba zjesť asi tak
2 – 3 hodiny pred spaním.
Cícerová tortila
Táto
jednoduchá, všestranná a blesková príloha sa hodí k mäsu, zelenine, polievkam aj šalátom. Pripomína indický chlieb a dá sa ochutiť rôznymi spôsobmi, takže vám zabezpečí pestrosť a rovnováhu. Cícer obsahuje
dostatok bielkovín a zároveň aj trochu zložených sacharidov, preto sa hodí hlavne večer.
Potrebujete (1 tortila)
- 1 kopcovitá PL cícerovej múky,
- asi 1 šálka vody (podľa potreby a veľkosti šálky možno trochu viac),
- štipka soli,
- štipka kurkumy,
- korenie a bylinky podľa chuti a nálady,
- 1 ČL kvalitného tuku.
Postup
Cícerovú múku v malej miske zmiešajte s vodou, soľou, bylinkami a korením podľa chuti.
Konzistencia by mala pripomínať palacinkové cesto – takže by nemala byť príliš hustá, skôr tekutá, ale nie úplne. Na panvici rozohrejte tuk, nalejte naň cesto, nakláňaním panvice ho rovnomerne rozdeľte na tenkú placku a na miernom ohni
opečte z oboch strán. Podávajte ako
prílohu k polievke či šalátu alebo
plnenú na spôsob tortily.
Šalát s kuracím mäsom a parmezánom na dva spôsoby
Najprv recept na prípravu
mäsa – to bude rovnaké v oboch verziách šalátu.
Potrebujete (2 porcie)
- asi 120 g kuracieho mäsa v surovom stave,
- 1 ČL vegety,
- štipka soli,
- štipka čierneho korenia,
- 2 pretlačené strúčiky cesnaku,
- 1 ČL čili omáčky,
- 1 PL olivového oleja.
Postup
Mäso
nakrájajte na malé kocky alebo tenké pásiky. V malej uzatvárateľnej nádobe ho zmiešajte s koreninami a dochucovadlami, premiešajte a nechajte min. 30 minút odležať. Potom ho
opekajte na malom množstve oleja dozlatista. Pridajte do pripraveného šalátu, premiešajte a podávajte.
Verzia šalátu č. 1: klasika
Tradičný chutný a
osviežujúci letný šalát plný zdravia, ktorý vás po dlhom letnom dni zasýti a ochladí.
Potrebujete (2 porcie)
- asi 2 hrste zeleného šalátu (ľadového, rímskeho, hlávkového,...),
- asi 2 hrste cherry paradajok,
- asi 2 hrste čerstvej uhorky,
- bylinky podľa chuti a dostupnosti (najlepšia je bazalka),
- štipka soli,
- štipka čierneho korenia,
- 1 PL parmezánu,
- 2 PL olivového oleja.
Postup
Zelený
šalát natrhajte na malé kúsky.
Zeleninu nakrájajte na kúsky podobnej veľkosti a všetko spolu rukami premiešajte vo veľkej mise. V osobitnej miske zmiešajte soľ, korenie, bylinky, parmezán a olivový olej, poriadne premiešajte a zmesou zalejte šalát. Pridajte kuracie mäso, zľahka premiešajte a podávajte.
Verzia šalátu č. 2: na dobrý spánok
Táto verzia šalátu okrem dodania vitamínov, minerálov a veľkého množstva vlákniny aj
zahreje organizmus a pomôže mu lepšie zvládnuť chladnejšie alebo daždivé letné dni. Bude sa vám po ňom tiež
dobre spať.
Potrebujete (2 porcie)
- asi 2 hrste brokolice,
- 2 menšie cukety,
- 2 menšie karotky,
- asi 1 hrsť špargle,
- 6 ks cherry paradajok,
- štipka soli,
- štipka čierneho korenia,
- čerstvé bylinky podľa chuti a dostupnosti,
- 2 PL olivového oleja,
- 1 PL parmezánu.
Postup
Najprv očistite zeleninu. Brokolicu potom rozdeľte na ružičky. Mrkvu a cuketu nakrájajte na kúsky podobnej veľkosti ako ružičky brokolice a cherry rajčiny prekrojte napoly. Špargľu prerežte na tri časti. Vložte
do parného hrnca. Ak ho nemáte, stačí obyčajný hrniec vhodnej veľkosti, sitko na naparovanie knedlí a pokrievka. Začnite mrkvou, lebo je najtvrdšia. Asi po 5 minútach prípravy na pare pridajte brokolicu, cuketu a špargľu a naparujte ešte asi 5 minút. Tesne pred koncom varenia pridajte rajčiny. V osobitnej miske zmiešajte parmezán, soľ, korenie, bylinky a olivový olej. Zmesou zalejte šalát, pridajte pripravené kuracie mäso, premiešajte a podávajte.
Verím, že si z mojej ponuky receptov na raňajky, desiatu, obed a večeru vyberiete a že sa vám podarí aspoň čiastočne
nahradiť pečivo v strave.