O jarnej únave sa toho nahovorí veľa, podobné príznaky ste však na sebe možno spozorovali aj na jeseň, ktorá je ďalším prechodným ročným obdobím. Bežná je únava, vyčerpanie a nastupuje aj sezóna chrípok a prechladnutí. Organizmus sa po teplom lete musí vyrovnať s často prudkými zmenami počasia, chladom a dažďom. Ako zostať aj na jeseň pri plnom zdraví?
Začnite pomaly
Počas skorej jesene
pokračujte v konzumácii čerstvých letných plodín, najlepšie
kvalitných z vlastnej záhrady. Pomaly k nim pridávajte aj jesenné druhy –
neskorý špenát, kapustu, jablká, zemiaky, tekvicu, hrozno, slivky, orechy, cesnak či cibuľu. Jesenná úroda je bohatá, takže smelo ochutnávajte zo všetkého, čo nájdete v záhrade.
Pripomeňte si varenie
Zatiaľ čo počas horúceho leta ste prirodzene inklinovali k ochladzujúcej a ľahkej strave, na jeseň je aj predstava postávania pri sporáku trochu lákavejšia. Je to logické – pre jesenné počasie je typický
chlad, vietor a dážď. V strave by sa preto mali, podľa ajurvédskeho stravovania i zdravého rozumu, objavovať
protiklady, ktoré tieto vplyvy vyrovnajú.
Najdôležitejším z nich je
teplo. Organizmus už nepotrebuje také množstvo chladivých surových potravín ako v lete, preto sa začnite orientovať na
hrejivé jedlá plné výživy. Okrem varenia či pečenia potravín ohrejú aj
hrejivé koreniny a potraviny. Tie sa v lete obmedzovali, na jeseň sa, naopak, môžu smelo zaradiť. Takže si pokojne doprajte tieto:
čili, zázvor, surová cibuľa, surový cesnak, surové paradajky, červené mäso, soľ, med, káva, ocot, pikantné jedlá a s mierou (a občas) i alkohol a vyprážané a mastné potraviny.
Nebojte sa pridať
Ďalším princípom jesenného stravovania je
výdatnosť jedál – ľahké letné šalátiky či chladné smoothies vás už nezasýtia. Organizmus sa potrebuje
pripraviť na zimu, vyživiť hĺbkové vrstvy tkanív, vytvoriť (hoci niekedy neželané, ale v tomto období potrebné) tukové zásoby.
Pozor,
výdatnosť však neznamená prejedanie sa. Na jeseň si dávajte
pozor hlavne na „rýchle“, čiže jednoduché sacharidy – práve prebytok cukru v strave je často najistejšou cestou k oslabenej imunite, prechladnutiu a chrípke.
Obmieňajte suroviny
Táto zásada
platí v každom ročnom období, no v prechodných najviac – pestrá strava a striedanie surovín zabezpečia dostatok vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné na zachovanie
dobre fungujúceho trávenia a imunity.
Nekomplikujte
Posledným z hlavných princípov jesenného stravovania je jednoduchosť. Pokrmy kombinované z mnohých surovín zaťažia trávenie omnoho viac ako
jednoduchšie kombinácie. To na jeseň nie je vhodné, lebo organizmus už má čo robiť so zvládaním vplyvov meniaceho sa počasia.
Skúste dodržiavať pravidlo
max. 3 – 5 ingrediencií v jednom chode. Vyberajte si podľa uvedených zásad a jedlá tepelne upravujte.
No a čo jesť?
Skúste jesennú stravu založiť na kombinovaný týchto druhov jedál:
- výdatné polievky dlho varené na miernom ohni (dlhé varenie, tzv. „tiahnutie“ spôsobí lepšiu a výdatnejšiu chuť i zloženie vývaru), napr. zeleninové, strukovinové, obilninové alebo ich kombinácie;
- strukovinové kaše – hrachová, šošovicová či fazuľová kaša poskytne dostatok bielkovín, sacharidov, a takisto ohreje. Kombinujte s hrejivými prílohami;
- obilniny – poskytnú dostatok zložených (pomalých) sacharidov;
- ovocie a zelenina z jesennej záhrady – zabezpečia dostatok vitamínov, minerálov a enzýmov pre dobre fungujúcu imunitu;
- hrejivé oleje – jediný chladivý olej je kokosový olej, kráľom hrejivých je zase sezamový;
- teplé bylinkové čaje – využite, čo ponúka príroda a zásobte sa šípkami a bylinkami, ochránia vás pred prechladnutím.
Ďalšie tipy
Blahodarný vplyv stravy doplnia aj
odporúčania v oblasti životného štýlu:
- v chladnom počasí sa teplo obliekajte, zakryte uši a hlavu,
- pite dostatok teplých tekutín,
- doprajte si dostatok odpočinku a spánku,
- v práci dodržiavajte pravidelný režim,
- nezabúdajte na pohyb,
- nepreháňajte to s prácou.