Máte pocit, že jete priveľa pečiva a že namiesto pestrej a vyváženej stravy sa radšej spoliehate na chlebík či bagetu? Vyskúšali ste už niektoré z tipov na náhradu pečiva na raňajky alebo desiatu? V tomto článku sa dočítate viac o alternatívach pečiva na obed.
Isteže, polievka sa nedá jesť bez chleba a čo by to bol za šalát, ak by ste si k nemu nedali zo tri pizza štangle. Pečivo je na obed jednoducho nenahraditeľné, však? Ibaže by nie.
Pečivo ako príloha
Neviete si predstaviť, že by ste si dali šalát bez chleba alebo bagetu bez bagety? V skutočnosti je to úplne jednoduché, stačí zapojiť fantáziu, otvoriť svoj jedálny lístok novým možnostiam a naučiť sa používať rôznorodé prísady.
Obilninové prílohy
Fuj, zase ryža? Nie, nie, ponuka chutných obilninových príloh je omnoho širšia ako len ryža alebo cestoviny. Čo tak skúsiť niektorú z obilnín, ktoré ponúkajú dostatok zložitých sacharidov,
nemajú taký vysoký glykemický index ako chlieb a pečivo a sú omnoho chutnejšie?
Nebojte sa ako prílohu k obedu vyskúšať
bulgur, quinou, proso, pšeno, pohánku, amarant a dokonca aj tú otrepanú
ryžu (dá sa uvariť na veľa chutných a jednoduchých spôsobov). Všetky tieto obilniny majú vyššiu výživovú hodnotu ako chlieb a zároveň nižší glykemický index (väčšinou preto, lebo nie sú až tak spracované, a teda v nich ostane dostatok minerálov, vlákniny a iných prospešných látok). Vďaka tomu
nepokazia ani snahu schudnúť.Ich príprava vôbec nie je zložitá. Stačí ich uvariť v mierne osolenej, prípadne aj okorenenej vode a scediť. Po uvarení ich môžete zmiešať so zeleninou. Výsledkom je chutná a zdravá príloha, ktorá zasýti na dlhú dobu, lebo vďaka obsahu zložitých sacharidov a množstva vlákniny naozaj dodá energiu postupne (a ani na to nepotrebuje reklamu).
Strakatá bylinková ryža
Potrebujete
- 1 šálku hnedej ryže natural,
- 1 šálku bielej jazmínovej ryže,
- 1 PL sušených alebo čerstvých byliniek,
- 1 PL olivového oleja alebo prepusteného masla ghí,
- štipka soli,
- štipka vegety,
- štipka kurkumy.
Postup
Hnedú a bielu ryžu osobitne uvaríme v mierne osolenej vode so štipkou kurkumy a vegety. Variť sa musia osobitne, lebo hnedá sa varí dlhšie ako biela. Po uvarení ich precedíme, zmiešame dokopy, pridáme k nim nasekané čerstvé (alebo sušené) bylinky, prilejeme olivový olej alebo prepustené maslo ghí a premiešame. Na svete je krásna strakatá príloha
neutrálnej chuti, ktorá
výborne doplní mäsové aj vegetariánske pokrmy. Takýto spôsob varenia je lepší ako tradičné dusenie, lebo ryža sa počas neho tak nezlepí. Kvalitný tuk sa pridáva až nakoniec, takže sa neznehodnotí tepelnou úpravou. Ak sa rozhodnete pripraviť si viac porcií, jednoducho použite viac uvedených surovín.
Farebný bulgur
Potrebujete
- 1 šálka bulguru,
- 2 šálky vody,
- 1 väčšia mrkva,
- 1 menšia cuketa,
- 0,5 šálky hrášku,
- 0,5 šálky kukurice,
- 1 PL olivového oleja alebo prepusteného masla ghí,
- štipka soli,
- štipka čierneho korenia,
- štipka kurkumy,
- štipka vegety.
Postup
Zeleninu nakrájajte na kocky rovnakej veľkosti. Do hrnca nalejte vodu a vložte do nej mrkvu (najtvrdšia zelenina ako prvá). Uveďte do varu a povarte asi 5 minút. Čas varenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti kociek. Keď je mrkva polotvrdá, pridajte cuketu, hrášok a kukuricu. Osoľte, okoreňte čiernym korením, vegetou a kurkumou a znova chvíľu povarte (podľa potreby môžete prilievať aj viac vody). Keď je zelenina mäkká, nasypte k nej bulgur (dávajte pozor, aby v hrnci stále bolo aspoň 1,5 cm vody na 1 šálku bulguru), uveďte do varu, premiešajte, vypnite, zakryte pokrievkou a nechajte 10 minút postáť. Nakoniec polejte olejom alebo rozpusteným ghí, premiešajte a podávajte.
Táto príloha je veľmi
chutná, ale hlavne
jednoduchá. Bulgur netreba variť, stačí ho zaliať vriacou vodou a nechať 10 minút postáť pod pokrievkou. Prílohu si môžete pripraviť aj bez zeleniny, aj čistý osolený a okorenený bulgur chutí vynikajúco. V podobe bez zeleniny sa skvele hodí k čerstvým zeleninovým šalátom. V tom prípade ho stačí nechať vychladnúť a potom primiešať do hotového šalátu. Zasýti a dodá dostatok pomalých sacharidov, takže
na pečivo si už ani nespomeniete.
Pečivo k polievke
Pečivo alebo chlieb sa zvyčajne podávajú k hustejším polievkam, mäsovým, zeleninovým, strukovinovým, a pod, ktoré by mali úplne nahradiť hlavný chod. Aj v tomto prípade ich veľmi jednoducho nahradíte. Najdôležitejším kritériom bude
sýtivosť náhrady. Obed má byť najsýtejším jedlom dňa a keďže väčšina ľudí ešte aj poobede podáva nejaký výkon, zelenina nepostačí.
Závarka
Prvou možnosťou je pripraviť si tzv. závarku do polievky. Voľte suroviny, ktoré obsahujú zložené sacharidy – zasýtia vás na dlhú dobu a dodajú dostatok prospešných nutričných látok. Vhodnou voľbou sú rôzne
obilniny, zemiaky (skvelé sú hlavne v zeleninovej polievke a neuškodia ani snahe schudnúť, lebo množstvo zeleniny „rozriedi“ ich glykemický index) či staré dobré
krúpy.
Vybranú surovinu jednoducho pridajte pred koncom varenia polievky a dovarte priamo v nej. Vždy postupujte podľa návodu na obale – jačmenné krúpy budú potrebovať viac času ako napr. bulgur, ktorý sa uvarí za 5 minút.
Ďalšou skvelou závarkou sú
halušky. Stačí jedno vajce a vybraná obilninová múka alebo krupica, štipka soli a kurkuma pre krajšiu farbu. Nesiahajte hneď po pšeničnej múke alebo krupici, ponuka je pestrá – od špaldovej až po cícerovú. Ak máte na obed iba polievku bez hlavného chodu, určite zvoľte strukovinovú múku, nie obilninovú, budete dlhšie sýti. Odporúčam cícerovú alebo hrachovú. Halušky sa hodia hlavne do zeleninových polievok, ktoré tak vďaka vajíčku a kvalitnej múke získajú dostatok bielkovín a zložitých sacharidov, takže budete dlhšie najedení.
Zeleninová polievka s haluškami zo špaldovej krupice
Potrebujete
- 1 veľká mrkva,
- 1 veľký petržlen,
- 1 kúsok zeleru (asi 7 cm),
- 1 PL olivového oleja alebo masla,
- asi 5 šálok vody,
- čerstvá petržlenová vňať,
- štipka soli,
- štipka čierneho korenia,
- štipka vegety,
- štipka kurkumy,
- 1 vajce,
- 3 – 4 PL špaldovej krupice (podľa veľkosti vajca).
Postup
Koreňovú
zeleninu očistite, umyte a nahrubo nastrúhajte na strúhadle na syr. V hrnci rozohrejte olej alebo maslo a opražte na ňom nastrúhanú zeleninu. Zalejte vodou, uveďte do varu, osoľte a okoreňte a stiahnite plameň. Povarte na miernom ohni asi 30 minút. Medzitým si pripravte cesto na
halušky. Vajíčko rozbite do hlbokého taniera, osoľte ho a pridajte štipku
kurkumy pre krajšiu farbu. Postupne primiešavajte špaldovú krupicu, kým nebude mať cesto správnu konzistenciu. Nemala by byť príliš hustá, ale ani príliš riedka – správnu konzistenciu spoznáte podľa malých bubliniek, ktoré sa začnú tvoriť pri miešaní. Malou lyžičkou vhadzujte halušky do vriacej polievky, keď tam už budú všetky, jemne premiešajte a povarte ešte asi 5 minút. Hotovú polievku ozdobne nasekanou
petržlenovou vňaťou. Ak vám polievka zachutí a budete si chcieť pripraviť viac, jednoducho zdvojnásobte uvedené množstvo surovín.
Takáto polievka je
výborná aj ako olovrant, a to hlavne, ak sa snažíte schudnúť, lebo pri chudnutí je vhodné smerom k večeru znižovať množstvo sacharidov.
Nabudúce sa dozviete, ako nahradiť chlieb na večeru.