Sodík
Túto minerálnu látku mimobunkovej tekutiny prijímame prostredníctvom kuchynskej soli, odborne nazvanej chlorid sodný. Jeho najdôležitejšou funkciou je tvorba kyseliny chlorovodíkovej, ktorá sa vytvára v žalúdku a zaisťuje trávenie. Sodík pôsobí aj v tenkom čreve, kde vzniknutú tráveninu neutralizuje a v ostatných tkanivách, kde upravuje ich dráždivosť. Tiež ničí škodliviny kyslých produktov, ktoré v nadmernom množstve pôsobí toxicky.
Draslík
Je to najdôležitejší anorganický prvok vnútrobunkovej tekutiny. Vyrovnáva vplyvy sodíka a vápnika. Kým sodík zadržiava vodu v tele, draslík ju uvoľňuje, pretože vytláča sodík z tkanív. Jeho úloha spočíva v udržiavaní rovnováhy tekutín v bunkách, tkanivách a v udržiavaní správneho srdcového rytmu. Potrebuje ho aj nervová sústava, pretože pomáha šíriť nervové vzruchy, ktoré sú základom činnosti svalstva a iných orgánov. Draslík nás denne ochráni pred apatiou, slabosťou, nadmerným smädom alebo srdcovými a dýchacími ťažkosťami. Nadmerný prísun draslíka je rovnako škodlivý ako jeho nedostatok. Môže spôsobiť letargiu, ochrnutie, spomalený tep alebo zlyhanie srdcovej činnosti. Nájdeme ho v strukovinách, kaleráb, zemiakoch, ovocí, hrozne, kapusta, hovädzom mäse. Dostatok draslíka obsahujú aj orechy, semienka, banány, paradajky, celozrnné obilniny a pomaranča.Vápnik
99 % vápnika sa nachádza v kostiach a zuboch. Vápnik zabezpečuje aj normálnu zrážanlivosť krvi, udržuje priepustnosť bunkových blán a správnu nervovú a kardiovaskulárnu činnosť. Zúčastňuje sa na stavbe a činnosti buniek ale ochraňuje aj organizmus pred artritídou, reumatizmom a osteoporózou.
Fosfor
Až 80 % všetkého fosforu v ľudskom tele je spolu s vápnikom základom zloženia zubov a kostí a 10 % fosforu sa viaže s bielkovinami. Zúčastňuje sa však aj množstvo procesov organizmu, napríklad pri trávení a premene látok. Keďže fosfor spolupracuje s vápnikom, je nutný rovnovážny pomer ich množstva v tele. Možnú nerovnováhu spôsobuje stravovanie sa tučnými jedlami, ktoré majú v sebe veľa fosforu a málo vápnika. Fosfor obsahujú mnohé rastlinné a živočíšne potraviny - ryby, mlieko, mäso, obilniny, zemiaky, orechy, strukoviny, kapusta, šalát.Železo
Bez železa by sme nemohli dýchať. Je totiž nevyhnutnosťou pri tvorbe červeného farbiva, hemoglobínu, ktoré viaže, rozvádza a uvoľňuje kyslík. Je tiež základnou časťou dýchacích enzýmov. Skladiskom železa je pečeň, slezina a kostná dreň. Železo pomáha premieňať provitamín betakarotén na aktívny vitamín A. Nedostatok tejto minerálne látky sa dostaví rýchlo, a to vo forme dušnosti a chudokrvnosti. Železo, sa nachádza najmä v mäse, vnútornostiach, vaječnom žĺtku, listovej zelenine, strukovinách, šaláte, špenáte, ovsených vločkách či v mrkve.
Mangán
Zaisťuje syntézu spojivového tkaniva, tvorbu hormónov štítnej žľazy, cholesterolu a inzulínu. Mangán nájdeme v orechoch, nelúpanej ryži, obilninách a strukovinách.Chlór
Sprevádza sodík a podieľa sa na výmene vody a tvorbe kyseliny chlorovodíkovej. Najviac chlóru sa sústreďuje v mozgovomiešnej tekutine a v tráviacich šťavách. Mliečne výrobky, morské plody a kuchynská soľ sú hlavnými zdrojmi chlóru.
Meď
Spolu s mangánom a železom tkvie jeho hlavné úloha pri tvorbe krvi. Je aktívnou zložkou enzýmov, dôležitú úlohu hrá pri tkanivovom dýchaní, tvorbe pigmentu, šliach, chrupaviek a kostí. Ak sa chcete vyhnúť chudokrvnosti, konzumujte vnútornosti, strukoviny, ryby, listovú zeleninu, orechy, mäkkýše, huby a lesné plody.Jód
Jeho hlavná funkcie je síce spätá s činnosťou štítnej žľazy, ale vyskytuje sa vo všetkých tkanivách ľudského tela. Nedostatok jódu má na svedomí poruchy štítnej žľazy. Jód sa spája najmä s morskými plodmi, ale možno ho získať aj z vajec, minerálnych vôd, zemiakov, z mäsa a mlieka voľne pasúcich sa zvierat.
Síra
Nachádza sa vo všetkých bunkách, v najvyššom množstve vo vlasoch, nechtoch a v pokožke. Je nevyhnutnou súčasťou produkcie bielkovinovej molekuly, inzulínu a vitamínu B. Viaže sa na bielkoviny, a tak je hojne obsiahnutá v mäse, vajciach a v strukovinách.Horčík
Dôležitá súčasť kostí a zároveň dôležitá zložka pri prenose nervových vzruchov, funkcii svalov a pri vytváraní niekoľkých desiatok enzýmov. Horčík zabezpečuje normálne a plynulé fungovanie svalov a nervov. Taktiež pozitívne vplýva na imunitu, ktorá je pre mnohých športovcov kameňom úrazu. Obsahuje ho strava ako celozrnné pečivo, orechy, strukoviny a listová zelenina.