Pripravte si domáce arašidové maslo

Je výborným zdrojom proteínov, zdravých tukov, vlákniny a najlepším kamarátom, keď nás prepadne chuť na niečo sladké. Stačí jedna lyžička tejto jemnej pochúťky a proteíny s vlákninou vás zasýtia na dlhší čas a nepocítite návaly hladu.

Arašidové maslo má všestranné využitie a použiť ho môžete nielen na sladké dobroty (koktejl, sušienky, proteínové tyčinky), ale aj slané pokrmy (kuracie prsia v satay omáčke, arašidová omáčka k jarným závitkom, pikantný arašidový dip k zeleninke). Pri príprave arašidového masla použite kvalitné suroviny. Čím kvalitnejšie, tým viac živín z vášho domáceho produktu dostanete.

Arašidy sú bohaté na proteíny a sú výborným zdrojom energie – v jednej lyžici arašidového masla prijmete 3,5 g bielkovín a až 100 kcal. Najlepšie je konzumovať ho na raňajky alebo doplniť ním energiu počas dňa. Ak chcete zvýšiť príjem bielkovín, pridajte do masla čajovú lyžičku proteínového prášku a poriadne premiešajte. Pripraviť ho je nenáročné, rýchle a navyše presne viete, aké suroviny ste na jeho prípravu použili.

Suroviny na arašidové maslo
Arašidy najskôr na sucho opražte na panvici.

Arašidové maslo (na 250 g masla)

Budete potrebovať

  • 150 g nesolených arašidov
  • 4 pl arašidového oleja
  • ½ čl morskej soli
  • 2 pl medu

Postup

Na miernom ohni opražte na sucho arašidy, kým nezačnú „chytať farbu“. Uvidíte, ako sa z nich začne uvoľňovať olej. Stiahnite ich z ohňa a presypte do mixéra. Ešte pokiaľ sú teplé, ich začnite mixovať. Od výkonnosti vášho mixéra závisí ako rýchlo premení arašidy na tuhú hmotu. Bežný mixér to zvládne do minúty. Dávajte však pozor, aby ste mixér neprehriali. Ak to nezvláda, dajte mu čas, aby vychladol a potom pokračujte.

Do tuhej arašidovej hmoty pridajte olej, lyžicu medu a trochu soli. Opäť poriadne premixujte a ochutnajte. Ak maslu niečo chýba, pridajte zvyšok soli a medu. Pokiaľ je maslo príliš tuhé, pomixujte ho chvíľu dlhšie alebo pridajte ešte trochu arašidového oleja.

Takto si pripravíte krémové arašidové maslo. Ak máte radi maslo s kúskami arašidov, nasekajte zopár arašidov na menšie aj väčšie kúsky a zamiešajte ich do krémového masla.

Skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

Arašidová pasta
Po minúte mixovania zmenia arašidy konzistenciu a vznikne z nich tuhá pasta. Keď ju dochutíte a zjemníte arašidovým olejom, vznikne arašidové maslo.

Rýchly banánový koktejl s arašidovým maslom (1 porcia)

Budete potrebovať:

  • 200 ml mlieka (môžete tiež použiť rastlinné – sójové, mandľové, kokosové mlieko)
  • ½ banánu
  • 1 pl arašidového masla
  • 1 čl chia semiačok

Postup:

Mlieko, banán a arašidové maslo rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Prelejte do pohára a posypte chia semiačkami. Výživné a chutné raňajky sú do minúty hotové.

Banánový koktejl s arašidovým maslom
Rýchle a jednoduché raňajky plné proteínov, zdravých tukov a sacharidov vás naštartujú do nového dňa.
  • Komentáre

Pridať komentár

Pridať komentár

Oznamovať
avatar
wpDiscuz
  • Podobné články
0
Pre začiatočníkov Na chudnutie Tréning Turistika a chôdza

Kam s nadbytočnými kilami po Vianociach?

2
Strava Vitamíny a minerály Bielkoviny Tuky Zdravie Výživa

Dôvody zlyhania pri prechode na nízkosacharidovú životosprávu

1
Strava Zdravie Výživa

Pitný režim

Navigácia

Magazíny