Športujete? Pripravte si s nami ghí

Vo svete, ktorý je plný priemyselne spracovaných a geneticky modifikovaných potravín, predstavuje ghí ideálny základ zdravej výživy. A hoci sú tuky vo všeobecnosti zaznávané, netreba hádzať všetky do jedného vreca. Prepustené maslo – ghí, patrí ku vzácnym výnimkám. Na rozdiel od klasických nezdravých tukov obsahuje množstvo látok prospešných pre naše telo.

Prepustené maslo nie je vo svete žiadnou novinkou. Túto ingredienciu poznali už naše staré mamy, ktoré oceňovali jeho trvácnosť a všestranné využitie, ale už niekoľko tisícročí tvorí aj hlavnú zložku stravy ázijských, afrických či juhoamerických národov.

Príprava ghee
Ghí je síce stopercentný tuk, na rozdiel od tradičného masla však neobsahuje nezdravé zložky.

Vhodné pre športovcov aj alergikov

Ghí obsahuje prírodnú formu CLA – konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá pomáha odbúravať podkožný tuk a dôležitú úlohu zohráva aj pri podpore imunitného systému a redukcii zápalov organizmu. Prospieva celkovej regenerácii, rastu svalovej hmoty, ale aj ako prevencia proti kardiovaskulárnym problémom či rakovine.

Táto potravina obsahuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom (Omega-3 a Omega-9), ktoré stimulujú tvorbu žalúdočných kyselín a napomáhajú tak tráveniu. V pečeni sa potom rýchlo mení na potrebnú energiu, čo ocenia najmä športovci.

Keďže prepustené maslo je absolútne zbavené mliečnej zložky, je vhodné pre všetkých ľudí, ktorí sú alergickí na laktózu.

O ďalších priaznivých účikoch ghí sa dočítate v našom predchádzajúcom článku.

Výhody ghee infografika

Recept na ghí

V súčasnosti síce nie je problém kúpiť si ghí v obchode, veľmi jednoducho ho však pripravíte aj v domácich podmienkach. Vyrába sa z čistého nesoleného masla, ideálne v bio kvalite. Zaberie vám to menej ako hodinu času.

Aké pomôcky sa vám zídu?

  • stredne veľká panvica alebo hrniec so silným hrubým dnom;
  • veľká lyžica na miešanie;
  • husté kuchynské sitko;
  • niekoľko vrstiev gázy alebo kávový filter;
  • veľká misa na preliatie hotového prepusteného masla;
  • poháre na uskladnenie.
Príprava ghí v hrnci
Množstvo masla môžete zvoliť podľa potreby. Je dobré vedieť, že výsledný produkt – ghí zodpovedá asi trom štvrtinám pôvodného masla.

Postup

Keď máte všetky pomôcky nachystané, pokrájajte maslo na drobné kúsky, aby sa rovnomerne roztopilo. Maslo priveďte do varu, no hneď, ako začne bublať, teplotu znížte. Maslo v žiadnom prípade nesmie vrieť.

Po niekoľkých minútach môžete pozorovať, ako sa v ňom začínajú zrážať bielkoviny. Keď sa na povrchu maslového oleja začnú tvoriť bublinky, tekutinu premiešavajte; najskôr intenzívnejšie, postupne menej intenzívne – miešanie zvoľnite v tom momente, keď sa bielkoviny začnú usádzať na dne hrnca.

Niektorí odporúčajú vzniknutú penu zozbierať, ale môžete ju ponechať v hrnci – usadí sa na dne. V tomto momente už maslový olej získava krásnu zlatú farbu.

V priebehu varenia môžete do olejovej tekutiny pridať rôzne koreniny, čím obohatíte chuť hotového masla. Obľúbené sú napríklad tymián, levanduľa, bazalka, oregano či rozmarín.

Bielkoviny sa po 30 až 40 minútach začnú na dne trošku pripaľovať, je to však bežný jav, takže sa nemusíte báť. Keď získajú hnedastú karamelovú farbu, treba teplotu stiahnuť a hrniec odložiť mimo sporáka. Hotové ghí spoznáte aj pomocou jednoduchého testu – po usadeninách na dne hrnca prejdite lyžičkou. Ak na nich zostane čiara, hrniec odstavte.

Na veľkú hlbokú misu položte sitko a naň vrstvy gázy alebo kávový filter a číry maslový olej cezeň preceďte. Ten istý postup zopakujte pri prelievaní tekutiny do pohára, v ktorom budete ghí skladovať. Takto pripravené zdravé maslo dajte stuhnúť a potom ho presuňte do chladničky alebo špajze.

  • Komentáre

Pridať komentár

Pridať komentár

Oznamovať
avatar
wpDiscuz
  • Podobné články
0
Beh Pre začiatočníkov Tréning Šport

Ako sa z chodca stáva bežec

0
Tréning Výživa

Výpočet kalórií pre športovcov

0
Regenerácia

Nezanedbávajte pri tréningu spánok

Navigácia

Magazíny