Posilnite sa ružovými plackami z cvikle

Cvikla alebo červená repa patrí medzi menej využívané potraviny. Je to však veľká škoda, pretože má naozaj vysokú výživovú hodnotu. Mnohí športovci ju najčastejšie prijímajú vo forme stopercentnej šťavy, polievok alebo smoothie, môžete si však pripraviť aj chutné a sýte jedlo, ktoré vďaka netypickej ružovej farbe ponúkne nový gastronomický zážitok aj vašim očiam.

Prečo je cvikla ideálna pre ľudí, ktorí intenzívne trénujú? V prvom rade má táto zelenina s príjemnou sladkou chuťou veľmi nízky obsah tuku a cukru. Čo je však podstatné, ukrýva sa v nej množstvo antioxidantov, vitamín C, draslík a najmä dusíkaté zlúčeniny. Tie sú zodpovedné za rozširovanie ciev, čo znamená lepší prietok krvi, a teda aj výdatnejšie prekrvenie svalov a efektívnejšiu prácu všetkých orgánov v tele.

Cvikla a mrkva sú dve superpotraviny, ktoré by nemali chýbať v jedálnom lístku žiadneho športovca.

Jedlo, ktoré zlepšuje športový výkon

Repa je silný „pomocník“, ktorý pomáha oddialiť svalovú únavu a v konečnom dôsledku zlepšovať aj samotný športový výkon. Pre vytrvalostných športovcov je teda ako stvorená. Cviklu sa oplatí konzumovať najmä pred tréningom, prispieva však aj k lepšej regenerácii organizmu po cvičení. V recepte, ktorý sme si pre vás pripravili, je cvikla obohatená o mrkvu, ktorá sa podobne ako červená repa považuje za superpotravinu.

Budete potrebovať

  • 3 stredne veľké cvikly
  • 1 väčšiu mrkvu
  • 1 väčšiu šalotku (alternatívne malú červenú cibuľku)
  • pažítku alebo vňať jarnej cibuľky
  • 180 g mletých ovsených vločiek alebo hladkej špaldovej múky
  • 2 vajíčka
  • ružová himalájska soľ
  • čerstvo zomleté čierne korenie
  • bylinky na dochutenie
  • olivový olej
  • dresing alebo dip ako prílohu
Cviklové placky príprava
Mrkvu a cviklu nastrúhajte, doplňte ostatné ingrediencie a vypracujte z nich hutnú zmes.

Postup

Cviklu síce môžete použiť aj surovú, ale placky budú chutiť lepšie, ak ju najprv povaríte, ideálne aj deň vopred. Vychladnutú a ošúpanú cviklu nastrúhajte na hrubšie rezance, mrkvu takisto ošúpte a nastrúhajte najemno. Pridajte šalotku a pažítku, ktoré ste predtým nakrájali nadrobno. Postupne pridajte múku a vajíčka a všetko dobre premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hutnej masy. Zmes osoľte, okoreňte a dochuťte bylinkami podľa potreby. Zo zmesi vytvárajte placky (veľkosť môžete zvoliť sami), ktoré buď opečiete na panvici na olivovom oleji, alebo ich necháte zapiecť v rúre vyhriatej na 180 °C približne polhodinu, kým sa nevytvoria chrumkavé okraje. Plech môžete vystlať papierom na pečenie a pokvapkať olivovým olejom.

Placky z cvikle
Hotové placky môžete podávať s jogurtovým dresingom alebo kari dipom.
  • Komentáre

Pridať komentár

Pridať komentár

Oznamovať
avatar
wpDiscuz
  • Podobné články
0
Zdravie Regenerácia

Čo je to mindfulness a ako vám pomôže k lepším výkonom?

0
Beh Cyklistika Turistika a chôdza Šport

Jesenné outdoorové športy

2
Strava Tréning Výživa

Čo jesť pred ranným tréningom?

Navigácia

Magazíny