Letné recepty s cuketou v hlavnej úlohe

Základom zdravia je pestrá, vyvážená a kvalitná strava. Najhodnotnejšie potraviny sú tie sezónne a v lete medzi hlavné hviezdy nesporne patrí cuketa. Je to všestranná potravina s vysokou výživovou hodnotou, ktorá sa dá pripravovať na rôzne spôsoby – dusená, grilovaná či varená. Dá sa spracovať na rôzne omáčky, prívarky, polievky a dokonca ju môžete pridať aj do cesta na koláč. Má jemnú a neutrálnu chuť, preto sa nemusíte báť výrazných korenín či cesnaku.

Cuketa

Cuketa je zelenina s nízkou energetickou, ale zato vysokou výživovou hodnotou.makroživín obsahuje sacharidy, bielkoviny a dokonca aj nepatrné množstvo tuku. Ak chcete schudnúť, je skvelou náhradou prílohy na večeru. Ak ju skombinujete s bielkovinami, vďaka obsahu vody a vlákniny poriadne zasýti.  Za zmienku stojí aj jej obsah mikroživín, lebo obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, vápnik, železo, fosfor, horčík, draslík, zinok, sodík, selén, mangán, meď a kyselinu pantoténovú.

Cuketa a zelenina
Cuketa má neutrálnu chuť, preto sa hodí k rôznym druhom zeleniny

Grilované cukety na stredomorský spôsob

Jednoduché a veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí ako príloha k mäsu alebo k letným grilovaným špecialitám.

Potrebujete:

  • 3 stredne veľké cukety,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 3 PL olivového oleja,
  • 3 vetvičky čerstvého rozmarínu,
  • štipka čierneho korenia.

Postup:

Cukety umyte a osušte. Nakrájajte ich na asi 0,5 cm hrubé plátky. Vo veľkej uzatvárateľnej nádobe zmiešajte olej, korenie, nasekaný rozmarín a pretlačený cesnak. Vložte do nej cuketu, zatvorte a poriadne potraste, aby sa všetky plátky pokryli marinádou. Odložte do chladničky a nechajte postáť min. hodinu.

Plátky z oboch strán grilujte do zlatohneda, a to vonku na záhradnom grile alebo dnu na veľkej panvici.

Grilovaná cuketa recept
Cuketu pri grilovaní môžete nakrájať aj na podlhovasté pásy

Cuketové špagety aglio olio

Chutná nízkosacharidová špecialita, ktorá je pri chudnutí vhodná na večeru. Ak nechudnete a máte za sebou tréning, k cuketovým špagetám si môžete uvariť aj hrsť normálnych špagiet a po uvarení ich zmiešať s tými cuketovými. Získate tak dostatok sacharidov na obnovu vynaloženej energie.

Potrebujete:

  • 2 stredne veľké cukety,
  • 3 PL olivového oleja,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 3 menšie čili papričky,
  • čerstvú petržlenovú vňať,
  • 3 PL parmezánu.

Postup:

Cukety umyte a osušte. Pomocou špeciálnej škrabky na zeleninu typu julienne ich nakrájajte na tenké špagety. Môžete použiť aj špeciálnu pomôcku na vytváranie zeleninových špagiet, tzv. špiralizér. Špagety dôkladne osušte a odložte nabok.

Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej, pretlačte doň cesnak a pridajte najemno nasekané čili papričky. Popražte asi minútu a do zmesi vložte pripravené cuketové špagety. Za občasného premiešania ich ohrievajte na oleji s cesnakom a papričkami, až kým nezmäknú.

Stiahnite z plynu a pridajte najemno nasekanú petržlenovú vňať. Preložte na taniere a posypte parmezánom.

Jednoduchá cuketová omáčka

Lahodná omáčka jemnej a neutrálnej chuti, ktorá sa hodí ako príloha k mäsu, strukovinám, zemiakom alebo cestovinám. Môžete s ňou aj zapekať – pripravte ju podľa receptu, zalejte ňou jedlo, ktoré chcete zapiecť, posypte syrom, zakryte a zapečte.

Cuketová omáčka recept
Cuketová omáčka sa výborne hodí k cestovinám

Potrebujete:

  • 4 stredne veľké cukety,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • soľ,
  • čierne korenie,
  • vegetu,
  • štipku kurkumy.

Postup:

Cukety umyte, osušte a nakrájajte na malé kocky. Vložte ich do hrnca vhodnej veľkosti, podlejte 2 dcl vody a uveďte do varu. Pridajte všetky koreniny, zakryte pokrievkou a duste asi 10 – 15 minút na miernom ohni.

Nechajte mierne vychladnúť, vyberte asi 3 PL cuketových kúskov a odložte ich nabok. Zvyšok prelejte do nádoby stolného mixéra a rozmixujte dohladka. Premiestnite naspäť do hrnca, pridajte odložené cuketové kúsky a ešte raz nechajte prejsť varom. Omáčku môžete zjemniť 2 PL smotany (klasickej alebo rastlinnej), ale dosť krémová bude aj bez nej.

Ak nemáte stolný mixér, cuketu zvládnete rozmixovať aj ponorným. V takom prípade si však zmes rozdeľte na viac častí, inak skončíte s prázdnym hrncom a celou omáčkou na tričku a stenách kuchyne 🙂

Dobrú chuť!

  • Komentáre

Pridať komentár

Pridať komentár

Oznamovať
avatar
wpDiscuz
  • Podobné články
0
Beh Cyklistika Fitness a cvičenie Plávanie Ostatné Šport Motivácia

Energia, zábava a kondícia v jednom

0
Strava Bielkoviny Recepty Výživa

Mandľové proteínové tyčinky

0
Recepty Výživa

Recepty z jesennej záhrady: tekvica hokkaido a jablká

Navigácia

Magazíny